Wat is intuïtief eten en hoe start je ermee?

Hoeveel diëten kun jij zo opnoemen? Hoe belachelijk is dat eigenlijk? Diëten lijkt bijna een standaard te zijn geworden, niemand kijkt er meer van op. Dat terwijl ‘andere’ levensstijlen wanneer het op eten aan komt, nog wel eens met gefronste wenkbrauwen ontvangen worden. Huh?

Vaak ligt de focus op wat en hoeveel je eet, en minder op hoe en waarom je eet. Terwijl dat net zo veel impact heeft. Intuïtief eten kijkt juist ook daar naar. No worries. Dit is niet yet another diet. Juist het tegenovergestelde. 

Intuïtief eten in een notendop:

  • Dieten zijn geen manier van leven. Het zijn korte aanpassingen met bijpassende resultaten: it doesn’t last. Even een tekort creëren deze maand en er volgend jaar ook slank bijlopen? Je lichaam weet wel beter.
  • Bij intuïtief eten luister je niet naar influencers en dieetguru’s, maar naar je lichaam. Als baby huilde je wanneer je honger had en stopte je met eten wanneer je vol zat. Die intuïtie zit er dus. We negeren het alleen.
  • Intuïtief eten doe je volgens 10 principes. Dat zijn geen harde regels: het gaat er vooral om wat je lichaam jou vertelt. 
  • Ook met intuïtief eten kun je je doelen behalen! 
  • Om te starten met intuïtief eten, moet je naar je lichaam durven luisteren en eten niet als ‘goed’ of ‘slecht’ zien. Ontdek wat je nodig hebt om gezond te zijn. 

Wat is intuïtief eten?

Intuïtief eten is een op wetenschappelijk onderbouwde benadering van eten die emotie, instinct en rationeel denken integreert. Wait, what?

Denk even aan huilende baby’s. Ja, dat is niet leuk, maar ik probeer even een punt te maken. Zelfregulatie is essentieel om te overleven, en we hebben het allemaal in ons. 

We zijn allemaal geboren met het vermogen om precies te weten wat en wanneer we moeten eten. Als baby’s huilen we om de wereld te laten weten dat we honger hebben. En we stoppen weer met eten (en huilen) als we vol zitten. 

Het lijkt er vandaag de dag op dat baby’s als enige nog weten hoe ze naar hun lichaam moeten luisteren. Ons vermogen om onszelf te reguleren neemt langzaam en kan, afhankelijk van hoeveel invloeden van buitenaf we ervaren, volledig verdwijnen: eetstoornissen zijn niks nieuws.

En dan komt intuïtief eten om de hoek kijken. Dat is juist een niet-dieetbenadering van eten die de nadruk legt op interne signalen, en niet op externe dieetregels. De focus ligt niet op de weegschaal, maar op het bevorderen van gezond gedrag, een beter lichaamsbeeld en een gezondere relatie met voedsel. 

Intuïtief eten gebaseerd op 10 principes die in 1995 werden opgesteld door twee diëtisten, Evelyn Tribole en Elyse Resch. Er zijn meer dan 100 onderzoeken die de voordelen ervan bevestigen. Dat zijn er nogal wat. 

De 10 principes van intuïtief eten

Goed, de Tien Geboden van Intuïtief Eten dus. Merk op dat het principes zijn, geen keiharde regels. Er is geen goed of fout, alleen uitgangspunten die je in je leven kunt opnemen in een tempo dat bij jou past. Here we go:

  1. Reject the Diet Mentality
  2. Honor Your Hunger
  3. Make Peace with Food
  4. Challenge the Food Police
  5. Respect Your Fullness
  6. Discover the Satisfaction Factor
  7. Honor Your Feelings without Using Food
  8. Respect Your Body
  9. Exercise—Feel the Difference
  10. Honor Your Health with Gentle Nutrition

Deze combinatie van deze principes helpt je de gewoontes en beperkingen te doorbreken die je misschien hebt opgepikt in de media, van een goedbedoelend familielid of door jarenlang een dieet te volgen. In plaats daarvan leer je vertrouwen in je lichaam en hoe je zelf aan de nodige biologische en psychologische behoeften kunt voldoen.

Wat is er dan mis met diëten?

Een dieet is geen langetermijnoplossing. Het is een tijdelijke aanpassing, waarna je weer in je oude patronen kunt vallen. In plaats van naar je lichaam te luisteren, probeer je je eetgewoonten in een vooraf bepaald template te proppen. Dat is contra-intuïtief voor ons lichaam, wat leidt tot compenserend gedrag. Bijvoorbeeld wanneer je continue honger hebt, of niet meer door hebt dat je al vol zit en blijft eten. 

Long story short: je kunt je vermogen voor het zelf reguleren van gezond eten volledig verliezen als je het juist te hard probeert te beheersen.

@GIPHY

Big no, Carrie.

De voordelen van intuïtief eten

But, there’s hope! Je kunt dat vermogen versterken en zelfs terugkrijgen. Maar dan moet je wel je lichaam laten zien dat het veilig is, en dat je erop durft te vertrouwen. Laat het merken dat het altijd de energie zal krijgen die het nodig heeft. Beetje bij beetje zullen dan de afweermechanismen worden uitgezet. 

Wanneer je intuïtief gaat eten, zul je merken dat je chronische honger, die eeuwig aanhoudende trek en onverklaarbare vermoeidheid langzaam maar zeker afnemen.

Als je lichaam eenmaal snapt dat er niet altijd een acute hongersnood op de loer ligt, kan het ontspannen. Dan valt alles weer op z’n plek en zal je stofwisseling versnellen.

Geestelijke gezondheid is ook gezondheid

Waar een dieet je zelden gelukkiger met jezelf maakt, heeft intuïtief eten zowel voordelen voor je fysieke als mentale gezondheid. Je ontkomt ermee ook aan de negatieve (mentale) gezondheidseffecten van een dieet, zoals:

  • Continu bezig zijn met voeding en je gewicht 
  • Gewichtsschommelingen
  • Minder zelfrespect wanneer je je niet aan je dieet lijkt te kunnen houden
  • Eetstoornissen

Kan ik met intuïtief eten dan wel nog mijn doelen behalen?

We hebben geleerd dat we ons lichaam en de signalen die het afgeeft niet kunnen vertrouwen. Je overgeven aan jezelf kan dan ook eng zijn: je denkt dat je controle kwijt raakt, en daarmee misschien wel al je vooruitgang. Wat nou als jouw intuïtie je zegt dat je twee cakes per dag moet eten?

No worries: als je intuïtief eten echt goed toepast, gaat dat niet gebeuren. Wat er wel kan gebeuren:

  1. Je valt daadwerkelijk af.
  2. Je komt aan.
  3. Niks. 

Het ligt er maar net aan hoe streng je voor je lichaam was, of je iets tekort kwam, of juist meer at dan je nodig had. Daarbij zijn er natuurlijk ook nog andere factoren van belang, namelijk hoeveel je beweegt. 

Intuïtief eten is dan ook geen ‘eetstijl’ met een doel als gewichtsverlies. Het draait echt om gezond worden en de energie te hebben om te doen wat je wilt doen. Je gaat actief werken aan een betere relatie met voeding opbouwen. En daarmee een betere relatie met jezelf.

Hoe start ik met intuïtief eten?

Intuïtief eten doe je niet van de een op de andere dag. En er is ook geen draai- of handboek voor, hip receptenboek of schema. Niks van dat alles. Wil je beginnen met luisteren naar je lichaam, dan heb je misschien iets aan deze tips:

  • Stop met het kijken naar voedsel als “goed” of “slecht”. Als je op die manier waarde toekennen aan eten, ken je waarde toe aan de manier waarop je je voelt. En zo heeft iets simpels als een gebakje opeens enorm veel macht over jou en je dag gekregen. Bedenk je dat geen enkel individueel ‘iets’ je gezondheid kan maken of breken. Een banaan of een snoepje maakt het verschil niet. Wat je op de lange termijn doet, wel.
  • Eet consequent. Zorg dat je elke 3 tot 4 uur een snack of maaltijd met eiwitten,  koolhydraat, vezels en vet binnenkrijgt. 
  • Drink genoeg water! Hier leg ik je meer uit over het belang van goed drinken.
  • Slaap genoeg. Naar je lichaam luisteren, betekent dat op alle vlakken doen. Dus niet alleen voor voeding, maar ook voor rust. Tips over beter slapen, vind je hier.

Wil jij beginnen met intuïtief eten?

Eerlijk is eerlijk: al die oude gewoontes en denkpatronen loslaten, kan een hele klus zijn. Weet je niet waar of hoe je moet beginnen, plan dan een call in met mij. Ik help je met alle liefde en geduld een manier van eten te vinden die echt bij jou past!

error: Content is protected !!