Waarom one-size-fits-all ook voor je gezondheid een slecht idee is!

Waarom je jouw voeding best persoonlijk neemt

Een gezonde geest in een gezond lichaam? Simpel! Voedingsdriehoek hier, receptenboek daar, en klaar ermee: je weet perfect wat, wanneer en hoe je gezond moet eten om fitter te worden, voor eeuwig en altijd. Nou, dat heb ik dus nog nóóit gezegd, want zo eenvoudig is het helaas niet. De waarheid is een stuk complexer – anders zou m’n leven als Lifestyle Coach al te makkelijk zijn! In deze blog leg ik uit waarom het zo ongelooflijk belangrijk is om aandacht te besteden aan gepersonaliseerde voeding in combinatie met je training als je blijvend resultaat wilt boeken.

Voeding op maat van je lichaam

Vaak krijg ik vragen toegestuurd van lezers over wat ze nou al dan niet moeten (of vaak mogen) eten. Door de wirwar aan adviezen op het internet en in de media – die elkaar helaas ook vaak tegenspreken – zien veel vrouwen door de bomen het bos niet meer. En dat is niet meer dan normaal! Met wat gezond verstand weet je best zelf al wel wat grofweg het verschil is tussen hele voedzame en minder voedzame voeding, maar daar stopt het vaak. Toch moet ik vrouwen die me zonder context mailen met vragen over wat ze best kunnen eten, het antwoord meestal schuldig blijven. 

Maar wacht, Eva, je bent toch een gekwalificeerde coach met onder andere een eigen online coachingprogramma? Waarom heb je dan niet meteen een pasklaar antwoord achter de hand? Wel, het is eenvoudig: het juiste plan is altijd een ongelooflijk persoonlijke kwestie, en daarom moet ik altijd eerst weten wie je bent, hoe je nu leeft en wat je wilt bereiken.

Wie beweert dat hij of zij voor jou je uit het niets een voedings- en trainingsprogramma kan opstellen dat jou meteen het optimale resultaat voor jouw doelstellingen zal geven, heeft een glazen bol. Of gokt er maar wat op los, dat kan natuurlijk ook.

Je lichaam is uniek en reageert op z’n eigen manier. De ideale voeding en training voor jou, je situatie én je doelstellingen hangt dan ook af van een heleboel factoren.

Als eerste laten we Captain Obvious aan de beurt om een aantal vragen te stellen. Hoe oud ben je? Wat is je lichaamsbouw? Ben je allergisch voor bepaalde dingen of reageert je lijf soms anders op bepaalde stoffen? En wil je sterker worden, slanker, gespierder, of train je voor een marathon? Wat heb je al eerder gedaan? Welke trainingsfase heb je tot nu toe gedaan? En vooral: wat is je levensstijl? Ter illustratie van de complexiteit ga ik even in op dat laatste.

Online Lifestyle Coach

Levensstijlfactoren bepalen je richting als individu

Je levensstijl maakt meer verschil uit dan je misschien denkt. Laten we even een kijkje nemen naar een aantal belangrijke factoren die impact zullen hebben op je voedingskeuzes.

  • Stress:

Als je dit leest en je bent gestresst, dan geeft het woord je alleen al stress. Maar oprecht, in deze maatschappij moeten we zo ontzettend veel, er moet ten slotte brood op de plank komen, een goede verzekering betaald worden, een beetje royaal geleefd worden etc. We nemen het bloedserieus, een buffertje hier, een beetje extra zuiniger daar, want je weet maar nooit en het leven is duur. Dan nog niet te spreken over hoe perfect je dingen wil doen en hoe lastig het is om gewoon grenzen aan te geven. En dan wil je ook nog een beetje aan je gezondheid werken, hoe dan? Beginnend bij prioriteiten stellen, zorg dragen voor jezelf, stress te managen en iets minder te moeten.

  • Slaap:

Slaap is naast stress één van de grootste spelbrekers die je in no time overtollig gewicht doen bijkomen. Niet omdat slaap dik maakt, maar omdat mensen daardoor overdag 20%  meer behoefte hebben om te eten omdat ze een slaapschuld opgebouwd hebben. Met als gevolg een positieve energie balans. Slaap je te weinig, of heb je vanwege nacht- of ploegenwerk een ontregeld slaapritme? Dan moeten we daar rekening mee houden in je persoonlijke aanpak. Een tijdje geleden begeleidde ik een pilote met een erg onregelmatig werkrooster en dus een lastig slaapritme. Toch konden we door slimme aanpassingen de impact van de drukke en onregelmatige baan op haar training minimaliseren.

  • Circadiaans ritme en routine:

Klokvast tijd maken voor gewoontes, je trainingen en je maaltijden, het is niet voor iedereen eenvoudig. Denk maar aan de pilote van daarnet, die hoog in de lucht niet altijd even tijd had om gezonde snacks rond haar work-outs in te bouwen – als ze al wist wannéér ze zou kunnen trainen. Alleen al het uitbouwen van een goede planning voor bepaalde voedingsstoffen is een werk van lange adem. Maar het zorgt wel voor houvast, minder beslissingsvermoeidheid en dat jou plan afgestemd is op het ritme van het lichaam (circadiaans ritme). Dit maakt dat onder aan de streep jij het beter kan volhouden.

 

Een persoonlijke aanpak zorgt voor een voedingsschema dat je op het lijf geschreven is – letterlijk.

 

Alles hangt dus af van je trainingsdoel en de trainingsfase waarin je je bevindt. Elke goede lifestylecoach gebruikt diepgravende vragenlijsten om je van in het begin zo goed mogelijk te leren kennen, een trainingsschema aansluitend te maken en een voedingsschema op te stellen dat je letterlijk op het lijf geschreven is.

 

Je lichaam als motor

Zoals ik daarnet al schreef, draait de werking van je lichaam dus rond een subtiele samenwerking van verschillende factoren en kun je je lijf nog het best vergelijken met een wispelturige motor met een eigen karakter. Druk je op de verkeerde knopjes of gebruik je de verkeerde benzine, dan zul je nooit een optimaal resultaat kunnen bereiken. 

Je lichaamsbouw is uniek – en dat komt grotendeels door je genen. Maar voor je je ouders de schuld van alles geeft: je hebt heel wat dingen zelf in handen!

 

Gezonde voeding is voor iedereen verschillend. En dat kun je net in je voordeel gebruiken!

 

Voorbeeld: je lichaamsbouw en koolhydraten

Vanwege genetische verschillen reageert niet iedereen op dezelfde manier op de inname van koolhydraten. Sommige mensen hebben een snel metabolisme, terwijl anderen net gemakkelijk vet opslaan op bepaalde plekken. Dit heeft te maken met hoe adaptief je metabolisme is maar ook hoe jij je training en voeding aanpakt. Hoe we de inname van koolhydraten het beste afstemmen op jouw lichaam, is een kwestie van van wetenschappelijke best practices en logisch beredeneren .

Ook bepaalde voedselintoleranties hangen grotendeels (maar niet uitsluitend) af van je genen. Het vinden van de juiste alternatieven waar je lichaam goed op reageert in functie van je trainingsbehoeften, is dan ook voor iedereen verschillend.

Het bredere plaatje

Alles staat dus met elkaar in verband. Hoe je je nu voelt, en wat je maximale potentieel is: het is een subtiel samenspel van gewoontes en genen. Dat is dus precies waarom je voeding helemaal afgestemd moet zijn op je trainingsprogramma en doelstellingen. Als je voedingsschema niet doordacht is gebaseerd op jouw behoeften, maar op die van de gemiddelde vrouw, dan krijg je in het beste geval gemiddelde resultaten.

Als je training en je voeding lekker samen passen, dan voel je je beter, presteer je beter, en haal je betere resultaten. En dat geeft je op zijn beurt weer de motivatie die je nodig hebt om ertegenaan te blijven gaan.

Het afstemmen van voeding en training vraagt niet alleen basiskennis over voeding, maar ook over de biologische processen die zich afspelen in je lichaam én over het effect van training op het herstel van je lichaam. Ga dus niet over één nacht ijs als je het serieus meent en resultaat wilt halen.

Ga zorgvuldig om met jezelf 

Het is duidelijk: met je voeding ga je dus maar beter heel zorgvuldig om. Het gaat niet alleen over het halen van het beste resultaat en de snelste weg naar het halen van jouw trainingsdoelstellingen, maar ook over je algemene gezondheid en de effecten op lange termijn. Informeer jezelf grondig, leer bij, of schakel de hulp in van een professionele coach die op basis van een logische maar ook wetenschappelijke aanpak een persoonlijk plan op maat opstelt.

Wil je je persoonlijke verhaal delen en samen kijken wat de beste aanpak is voor jou? Dat kan! Plan een gratis adviesgesprek in.

Heb je vragen over dit artikel of wil je meer weten over online coaching en voeding? Neem gerust contact met mij op.

 

Online Vrouwen Coach

error: Content is protected !!