Veilig onder de lakens: beter slapen met biologisch beddengoed

Het is tijd om eens goed wakker te worden over wat er in je beddengoed zit – en hoe je het wast. Iets waar je misschien niet al te veel bij stilstaat.

De discussie gaat vaak niet veel verder dan hoe vaak je je beddengoed zou moeten wassen. Maar waar je het mee wast, en onder welke stoffen je überhaupt elke nacht slaapt, daar hebben we het niet al te vaak over. Toch zouden we dat gesprek moeten voeren. 

Alledaagse producten, zoals beddengoed, worden namelijk vaak behandeld met chemische stoffen zoals ftalaten en bisfenol A (BPA), die niet alleen schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid maar ook voor het milieu. 

In dit artikel duiken we tussen de lakens en leg ik je uit hoe je een schonere slaapkamer kunt creëren, voor jezelf en voor de wereld om je heen. 

Synthetische chemicaliën en hun invloed op onze gezondheid

Synthetische chemicaliën zoals ftalaten en bisfenol A (BPA) komen hartstikke veel voor in allerlei producten, waaronder beddengoed en wasmiddelen. Natuurlijk zitten er nog meer stoffen in, maar we focussen ons even op deze twee hoofdrolspelers. 

Wat zijn ftalaten?

Ftalaten zijn een groep chemische verbindingen die gebruikt worden om de flexibiliteit en duurzaamheid van plastics te verhogen. In de textielindustrie worden ftalaten vaak gebruikt in kunststoffen die in beddengoed worden verwerkt, zoals in waterdichte matrashoezen of in beddengoed met een synthetische afwerking. Daarnaast worden ze ook gebruikt in wasmiddelen als oplosmiddelen en om geuren te stabiliseren.

De reden dat ftalaten zo breed ingezet worden, is omdat ze producten flexibeler en minder breekbaar maken. Ze worden ook wel ‘weekmakers’ genoemd. 

Maar ftalaten staan helaas ook bekend om hun hormoonverstorende effecten. Ze kunnen invloed hebben op je lichaamseigen hormonen, en dan met name de endocriene functies. 

Die verstoring kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen zoals vruchtbaarheidsproblemen, ontwikkelingsstoornissen bij kinderen en verstoringen in je hormonale evenwicht.

Wat is bisfenol A (BPA)?

Bisfenol A wordt vooral gebruikt om polycarbonaat plastics en epoxyharsen te maken. In de textielindustrie kan BPA voorkomen in de coating van sommige stoffen die gebruikt worden voor beddengoed. BPA is ook aanwezig in sommige wasmiddelen, waar het als antioxidant in de formuleringen wordt opgenomen.

BPA helpt om producten harder en meer hittebestendig te maken, en werkt ook vlamvertragend. Het maakt producten steviger en ze gaan daardoor langer mee, en kunnen tegen een stootje.

Maar net als ftalaten kan BPA de hormonale functies van het lichaam verstoren. Het kan zich binden aan oestrogeenreceptoren en de natuurlijke hormoonfuncties nabootsen of zelfs blokkeren. 

Langdurige blootstelling aan BPA wordt geassocieerd met diverse gezondheidsproblemen, waaronder veranderingen in de reproductieve systemen, een verhoogd risico op hartziekten, en verstoringen in de ontwikkeling van de hersenen bij foetussen en kinderen.

Andere stoffen:

  1. Formaldehyde: Lakens die als ‘kreukvrij’ worden bestempeld, bevatten vaak formaldehyde, wat keelpijn, traanogen, een verstopte neus of loopneus kan veroorzaken. 
  2. Pesticiden: Katoen is een van de meest bespoten gewassen ter wereld. Hoewel sommige van deze nare chemicaliën uit de katoenen lakens gewassen zullen worden zijn ze vaak niet 100% puur. 
  3. Kleurbestendige middelen & kleurstoffen: We houden allemaal van mooie kleurtjes in ons dekbed. Maar wat als die toffe patroontjes in onze lakens je immuunsysteem, hormonen en vruchtbaarheid zouden verstoren? Think twice;) 
  4. Chloor: Veel witte lakens worden gebleekt met chloor om het zo wit mogelijk te krijgen. Door voor deze lakens te kiezen, kun je onbewust jezelf blootstellen aan een van de meest giftige chemicaliën op aarde. Slapen op gebleekte lakens kan je huid irriteren. En niet te vergeten de hetere avonden waar je door zweten meer openstaande poriën hebt. Rara wat je huid dan makkelijker opneemt?

Is dit alles reden voor paniek? 

Je hoeft natuurlijk niet per direct je beddengoed te verbranden. Da’s waarschijnlijk een veel directer gevaar dan deze chemicaliën. Uiteraard zijn er allerlei richtlijnen waar fabrikanten van beddengoed en wasmiddel aan moeten voldoen — maar dat betekent niet dat er geen negatieve effecten zijn van deze middelen. Zeker als je erbij stilstaat dat je zoveel tijd onder je lakens doorbrengt, vaak met blote huid, is het goed om je bewust te zijn van wat er allemaal in je bed ligt — en wat er beter kan. 

Het belang van bewuste keuzes

Als je lekker wilt slapen en op de lange termijn je gezondheid zo veel mogelijk wilt beschermen, dan is het belangrijk om bewuste keuzes te maken. Over het beddengoed dat je koopt, de producten waar je het mee wast en ook hoe je het wast. 

Dat begint met zoeken naar producten zonder ftalaten en BPA en het kiezen voor natuurlijke of gecertificeerd organische alternatieven. Daarnaast kunnen milieuvriendelijke wasmiddelen zonder deze schadelijke stoffen ook bijdragen aan een gezonder leefmilieu in je huis — en zeker ook daarbuiten.

Zelf slaap ik het liefst onder linnen van Yumeko. Hun linnen beddengoed is elk seizoen heerlijk: lekker luchtig, en niet te warm. Hieronder lees je meer over waarom dat soort stoffen heerlijk zijn voor je nachtrust, en voor je dagelijkse gezondheid. 

De voordelen van natuurlijke stoffen voor beddengoed

Wat dan wel? Dat vraag je je misschien af. Als je de IKEA, Primark of een andere winkel die beddengoed verkoopt binnenloopt, zie je allerlei labels, certificeringen, stoffen en claims. 

Maar wat zou je nu echt moeten kiezen en geloven?

De beste keuze is simpelweg natuurlijke stoffen zoals biologisch katoen, linnen en wol. Geen andere poespas of technologieën die indrukwekkend klinken. Hoe simpeler, hoe beter. Dat soort natuurlijke producten bieden verschillende voordelen, zeker wanneer ze worden gebruikt voor beddengoed. Dit is waarom je hieronder wilt slapen:

Veiligheid en comfort

Natuurlijke stoffen zijn afkomstig van planten of dieren en worden geproduceerd zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën. Dit betekent dat beddengoed gemaakt van deze materialen vrij is van de chemische residuen die vaak worden gevonden in synthetische stoffen zoals polyester of rayon. Die residuen kunnen leiden tot huidirritaties of allergische reacties, vooral als je een gevoelige huid of allergieën hebt. Biologisch katoen, linnen en wol zijn daarentegen zachter en veiliger voor direct contact met de huid, zeker als die snel geïrriteerd raakt.

Ademend vermogen en temperatuurregulatie

Een van de belangrijkste eigenschappen van natuurlijke stoffen is hun vermogen om te ademen. Dit ademend vermogen is cruciaal voor een heerlijke nachtrust, omdat het helpt bij de regulatie van je lichaamstemperatuur. Natuurlijke vezels zoals katoen en linnen laten lucht circuleren en absorberen vocht, waardoor ze koel blijven in de zomer en warmte bieden in de winter. Wol is bijzonder effectief voor temperatuurregulatie; het kan overtollige warmte en vocht afvoeren wanneer het warm is, en isolerende warmte bieden wanneer het koud is.

Duurzaamheid, milieu, en sociale impact 

Naast de directe gezondheidsvoordelen, zijn natuurlijke stoffen vaak duurzamer dan synthetische alternatieven. Biologisch katoen, bijvoorbeeld, wordt geteeld zonder schadelijke pesticiden en met methoden die minder water verbruiken dan conventionele katoenteelt. Linnen, gemaakt van de vlasplant, is van nature robuust. Wol is een hernieuwbare vezel die biologisch afbreekbaar is. Zodra je met synthetische stoffen gaat werken, vallen alle voordelen meteen weg. Lees hier meer over hun materialen.

Bij Yumeko vind je daarom alleen stoffen die duurzaam zijn, maar ook op een duurzame manier worden geproduceerd. Fairtrade, en zonder dat er kinderarbeid aan te pas komt. Hier lees je meer over hun missie, en waarom hun inzet zo hard nodig is. Spoiler alert: ze doen wat ze doen omdat minder dan 1% van het katoen in de wereld biologisch is, en omdat minder dan 0.1% van het katoen in de wereld Fairtrade is. Dat kan anders.

Langdurige investering

Hoewel natuurlijke stoffen en biologisch beddengoed duurder kunnen zijn dan synthetische alternatieven, krijg je op de lange termijn veel meer waarde. Kijk daarbij niet alleen naar welk materiaal je kiest, maar ook de kwaliteit. Die kwaliteit heeft heel erg te maken met het materiaal dat is gebruikt, de kwaliteit van de vezels en de thread count (het aantal draden in een inch stof).

Zo legt Yumeko uit dat zij kiezen voor linnen beddengoed voor zware kwaliteit waardoor het product lang meegaat. Iets om op te letten is ook dat linnen duurder is geworden, waardoor er meer ”linnen producten” worden gemaakt die of veel lichter zijn of worden gemixt met andere materialen. Dit zorgt dat ze goedkoper zijn, maar ook dat ze minder lang meegaan. Let dus niet alleen op het materiaal dat geadverteerd wordt, maar kijk wat beter naar de labels!

Bewuste waspraktijken

Als je dan eindelijk prachtige, natuurlijke lakens hebt, wil je ze niet wassen in een wasmachine vol chemicaliën. Kies liever voor een wasmiddel dat zowel jouw gezondheid als die van het milieu in acht neemt – en let er ook op hoe je je beddengoed wast. En trust me: het hoeft echt niet moeilijker te zijn dan je huidige wasdag-routine. Integendeel. Misschien is het zelfs makkelijker.

Kies voor eco-vriendelijke wasmiddelen

Ga voor wasmiddelen met plantaardige of natuurlijk afgeleide ingrediënten die biologisch afbreekbaar zijn. Deze zijn vaak vrij van fosfaten en andere agressieve chemicaliën, waardoor ze minder schadelijk zijn voor ecosystemen.

Je kunt zelfs kiezen voor compleet natuurlijke alternatieven, zoals baking soda of azijn. Baking soda werkt perfect voor het verwijderen van vlekken en neutraliseren van geuren, en azijn is een natuurlijke wasverzachter die je ook de helderheid van je beddengoed kan helpen behouden.

Let op de dosering en temperatuur

Heb je altijd de neiging om iets meer wasmiddel toe te voegen? Liever niet. Volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking om verspilling van product en water te voorkomen. Ook kan te veel wasmiddel een soort laagje op je beddengoed achterlaten. 

Was daarnaast ook met koud of lauw water om energie te besparen, maar ook om je beddengoed te beschermen. In dit artikel van Yumeko lees je waarom 40 graden, en dus niet 60 of 90, de perfecte temperatuur is voor je beddengoed.

Check de certificeringen

Last but not least: controleer de certificeringen van de producten die je wilt kopen, zoals Fairtrade, GOTS (Global Organic Textile Standard), en B Corp. Deze zijn belangrijk omdat ze garanderen dat de producten onder eerlijke en milieuvriendelijke omstandigheden zijn geproduceerd. 

Good to know: Yumeko heeft als een van de weinige bedrijven in Nederland zowel het keurmerk van de Global Organic Textile Standard (GOTS) en het Fairtrade keurmerk ontvangen. 

Deze keurmerken houden niet alleen rekening met de ecologische voetafdruk van de productieprocessen, maar ook met sociale aspecten, zoals werkomstandigheden en eerlijke lonen. Slaapt toch een stuk lekkerder als je dat weet. 

Echt lekker slapen en je overdag ook goed voelen?

Wat je in de slaapkamer doet, heeft meer invloed dan je misschien denkt. Door bewuster te kiezen voor je beddengoed en de manier waarop je het wast, zorg je niet alleen voor een gezondere slaapomgeving, maar ook voor jezelf en het milieu. Wil je meer informatie over producten die hormoonverstoorders bevatten en hoe je gezondere alternatieven kiest? Lees dan dit blog over milieutoxines.

Wil je ook een natuurlijke en bewuste keuze maken en veilig onder de lakens duiken, bekijk dan vooral hier alle dekbedovertreksets van Yumeko. Mijn favoriet zijn sowieso linnen en katoen satijn. Linnen is lekker luchtig voor de warme slaper en katoen satijn lekker zacht.

Sleep well!