The most meaningful way to succeed is to help others succeed.

‘’Ik was de connectie aan het verliezen met mezelf en daardoor ook de connectie met de ander’’

Van het doorbreken van de vicieuze cirkel van diëten, hardnekkige patronen, PMS klachten en overwerken, naar het vinden van rust en het leiden van haar ideale leven.

‘’Elke keer als ik Eva iets hoorde vertellen, dacht ik die kennis gaat zo ver en ik had eigenlijk nog nooit gehoord dat er zoveel aspecten in het leven werden gecombineerd. Ik was nadat ik een burn-out had gehad al eens naar een therapeut geweest, ik had al eens business coaching gevolgd en personal training gevolgd. En dat werkte allemaal voor een tijd, maar ik vond het zo bijzonder hoe Eva daarin alles aan elkaar kon koppelen.’’

Toen Lynn startte met het Female Identity traject was ze uitgeput en voelde ze zich overweldigd door haar dagelijkse leven. Haar lichaam begon fysieke klachten te vertonen zoals vermoeidheid, darmklachten en PMS-klachten.

Maar na iets meer dan een half jaar van intensief samenwerken, heeft Lynn haar leven volledig omgedraaid. Ze leeft nu een leven vol creativiteit, voldoening, energie en rust.

‘’Het grootste dat er is veranderd is dat er ruimte is gecreëerd. Ruimte om de dingen te doen die voor mij belangrijk zijn. Leven volgens je eigen waarde, duidelijk weten waarvoor je zelf wilt staan.’’ 

Lynn

37 jaar – Motion Stories

‘’Het grootste dat er is veranderd is

dat er ruimte is gecreëerd.

Ruimte om de dingen te doen die voor mij belangrijk zijn. Leven volgens je eigen waarde, duidelijk weten waarvoor je zelf wilt staan.’’

Wat was je beginsituatie, waar liep je tegenaan?

Op het moment dat ik jou had gecontacteerd was een periode van pure overwhelm. Ik was van alles tegelijk aan het doen, ik probeerde mijn bedrijf van de videoproducties om te schalen, ik probeerde ondertussen een grote cursus te lanceren waar ik heel weinig ruimte voor had vrijgemaakt dus ik was twintig jobs tegelijkertijd aan het uitvoeren. En daarnaast probeerde ik nog de best mogelijk partner, mama, dochter, vriendin en alles te zijn voor iedereen. Waardoor ik mezelf uit het oog was verloren. Wat zich uitte in lichamelijke kwalen. Ik had heel veel last van rugpijn, buikpijn, constante vermoeidheid en zware energie dippen (hoofdreden samen met die buikpijn). En ik voelde me ook heel zwaar lichamelijk in aantal kg’s. Daar was ik heel hard op gefocust, dat ik al een paar jaar een aantal kg’s wilde verminderen en dat was een vicieuze cirkel van een heel streng dieet, ik eet even niks meer alleen maar lichte dingen, dat houdt ik dan een week vol, dan volgde eetbuien en voelde ik me weer slecht daarover.

Dus ik zat in een vicieuze cirkel van overwerken, moe voelen, slechte voedingsstijl, schuldig voelen daarover en dan terug opnieuw beginnen.

Waar belemmerde het je het meeste in?

Ik had veel rugpijn waar ik ‘s nachts echt wakker van werd, waardoor ik automatisch vermoeider was die dag erna. De buikpijn had ik eigenlijk al heel mijn leven en ik nam het mee of nam dan een pijnstiller en ging weer door. Dat was een sluimerend iets wat de hele tijd aanwezig was en mee had leren leven.

Ook had ik heel veel last van moodswing en PMS klachten. De week voor mijn menstruatie voelde ik me super grieperig en moe. Elke 2 weken van de maand voelde ik, oei ik ga ziek worden. En bleek het achteraf altijd mijn menstruatie te zijn. Ook had ik af en toe hoofdpijn en vooral de vermoeidheid en energie dippen was echt een issue.

Het traject heeft

de relatie

met mijn lichaam

verbeterd.

Wat was het moment dat je besloot 'nu moet het anders'?

Ik had al eens een burn out gehad dus ik wist al wel wat ik niet meer wou en ik was al bezig met hoe creëer ik nou mijn ideale leven zelf, alleen kon ik er niet toe komen en had ik zoiets ik moet nog even doorbijten en daarna kan ik echt beginnen ontwikkelen maar dat wilde ik niet meer ten koste willen gaan mezelf. Elke keer als ik Eva iets hoorde vertellen, dacht ik die kennis gaat zo ver en ik had eigenlijk nog nooit gehoord dat er zoveel aspecten in het leven werden gecombineerd. Ik was nadat ik een burn-out had gehad al eens naar een therapeut geweest, ik had al eens business coaching gevolgd en personal training gevolgd. En dat werkte allemaal voor een tijd, maar ik vond het zo bijzonder hoe Eva daarin alles aan elkaar kon koppelen. En dat is het moment dat ik besloot bij jou te starten.

Welke obstakels of saboteurs kwam je gaandeweg tegen?

Ik bleef elke keer dezelfde gedraging en patronen tegenkomen, dat was heel hardnekkig en dat had echt herhaling en tijd nodig. Zeker perfectionisme, please gedrag wat je wilt blijven onderhouden want dat vond ik natuurlijk fijn. Zo besefte ik dat ik alcohol dronk terwijl ik er helemaal geen zin in had omdat het sociale situatie is. Of soms werkte ik nog even snel iets af voor een klant om hem/haar te pleasen, maar had ik eigenlijk dat uur gepland om te gaan sporten. Nu herken ik die patronen, ben ik me er bewust van welk effect dat heeft en kan ik juist een stap terugnemen in plaats erop te reageren. Ik neem nu een moment voor mezelf om erop te reflecteren. 

Wat zijn de beteringen omtrent je fysieke, emotionele en mentale klachten?

Ik vind het een moeilijke vraag omdat er zoveel is veranderd.

Het belangrijkste is dat ik ben gaan leven volgens mijn eigenwaarde. Ik weet duidelijk waarvoor ik sta. Waardoor ik nu voel dat ik echt mijn ideale leven kan leiden. Ik zou het het omschrijven als meer rust, eenvoud, liefde en hartstocht. Dat zit in mijn werk, in mijn relatie met mijn directe omgeving en mijn algehele gezondheid. Ik voel me een stuk stabieler en sterker in mijn schoenen sta.

Specifiek Mentaal en emotioneel:
Het grootste wat er is veranderd is dat er ruimte is gecreëerd. Ik kan makkelijker omgaan
Die ruimte was er eerst niet en nu is er daadwerkelijk ruimte om alle dingen te doen die ik ook echt belangrijk vind.

Dat zat hem in vooral dingen te tweaken in mijn bedrijf die ervoor zorgde dat ik die mentale ruimte kon nemen om op de pauzeknop te kunnen drukken en om te zeggen vandaag ga ik er zijn voor persoon x of y.

Daardoor kon ik ook besluiten bepaalde opdrachten niet meer te doen waardoor er natuurlijk letterlijk ook meer ruimte is gekomen in de agenda. ik heb geleerd meer vertrouwen te hebben in andere mensen en om het uit te besteden waardoor ik juist weer meer projecten kan aannemen. Ook ben ik hogere prijzen gaan vragen en meer nee leren zeggen tegen bepaalde dingen waardoor er ruimte komt voor grotere projecten waar ik heel veel energie kreeg. En ze met alle liefde en zorg ook behandelen kon en kwaliteit kan leveren waar ik achtersta. Daardoor is die meerwaarde veel hoger en kan ik veel dieper gaan met klanten en de verbinding. Dat zorgt ervoor dat ik me terug gepassioneerd en creatief kan voelen en dat er meer van dat soort zelfde type klanten kunnen komen.

Fysiek:
De energie is echt goed, ik kan mezelf niet eens herinneren dat ik lage energie had. Voor mij is het nu het nieuwe normaal dat ik gewoon weer energie heb. Juist door de energielekken te bekijken, grenzen te stellen en bewust erbij stil te staan veranderde dit. Ik wil nu niet alleen maar ten dienste van de ander staan maar ook juist ten dienste van mezelf.

Ik ben van mezelf wat hoogsensitief en daar kan ik een stuk gebalanceerder en proactiever mee omgaan. Dus als ik nog hoge high energie momenten heb, dan weet ik ook dat ik tijd erna nodig heb. Terwijl ik voorheen nog doorging, nog even een koffie dronk en dan merkte ik dat ik ook emotioneel een dipje kreeg en moest vechten tegen die vermoeidheid. Daardoor had ik ook veel meer zin in suikers. Nu luister ik naar mijn lichaam en weet ik dat ik rust nodig heb in plaats van suikers of cafëine om door te gaan.

De darmklachten zijn helemaal weg en stel ze spelen nog een keer, dan weet ik nu wat darmklachten veroorzaakt en kan ik heel gemakkelijk weten wat ik nodig heb om het op te lossen. Zowel fysiek als mentaal sta ik veel meer in connectie met mezelf en kan ik voelen wat ik nodig heb. En voorheen was dat niet, dan ging ik keihard door.

Ook door de kennis van hoe een cyclus werkt, kan ik daar op anticiperen en heb ik mijn leefstijl en voeding daarop aangepast waardoor ik geen PMS klachten meer ervaar.

Hoe heeft het coachingstraject jou geholpen rondom het beteren van je vrouwelijke gezondheid?

Ik meet mijn eigenwaarde niet meer af aan omzet, gewicht of allerlei getallen die maatschappelijk zijn opgedragen om resultaten aan af te meten. En dat vind ik misschien nog wel de mooiste win van het traject, dat dat is weggevallen. Ook voor mijn dochter van 14 kan ik daarin een hele andere boodschap meegeven.

Ook in mijn seksualiteit voel ik mij lekkerder in mijn lichaam, heb zin om me weer beter te kleden. Eerder vond ik dat ik te zwaar was en dan eerst moest afvallen. Maar nu kan ik echt vrouwelijke kleding dragen en me heel fijn daarin voelen. Veel meer leiden vanuit empathie, soft skills en daardoor dichter bij mezelf kan blijven. Ik kan beter in connectie staan met mezelf en daardoor ook beter in connectie kan staan met de ander. En daardoor heb ik het gevoel dat ik nog meer boodschappen de wereld in wil zetten.

Hoe heb je de coaching van Eva ervaren?

Eva was altijd enorm geduldig en laat de antwoorden altijd uit de coachee zelf komen. Elke coachsessie was altijd enorm waardevol en zo mooi. Eva kon mij altijd zo hard raken, ook omdat ze hoogsensitief, ambitieus en een meerwaarde zoeker is. Ze kijkt echt naar het hele plaatje en zorgt dat ik niet meer constant in dezelfde patronen vervalt. En dat was zo enorm waardevol. Mijn leven is op zoveel vlakken verbeterd, daar ben ik echt dankbaar voor.

LEES MEER over het verhaal van Lynn > LEES MEER over het verhaal van Lynn

Klik op het pijltje om verder te lezen over mijn verhaal

Ik heb mijn vrouwelijkheid en sensualiteit omarmd.

Marlou werd geleefd door constante vermoeidheid, teveel stress en het constant forceren. Alle ingrediënten van geluk waren er: een succesvol bedrijf, de perfecte partner en een fijne omgeving, maar toch ervaarde ze geen geluk. Ze zocht hulp om een burn-out te voorkomen en zelf geen oplossing meer zag. Daarnaast wilde ze haar PMS- en darmklachten oplossen die ze ervaarde. Tijdens het traject heeft ze zichzelf herontdekt en haar vrouwelijkheid en sensualiteit omarmd. Haar darmen zijn volledig hersteld en hormonale klachten verbetert. En most of all ze kan weer genieten van eten en haar zelfbeeld. 

Marlou

29 jaar – PAINT beautyspot

Ik miste

de balans

in mijn leven.

Wat was je beginsituatie, waar liep je tegenaan?

Ik miste balans in mijn leven, was erg ontevreden met mezelf en de levensstijl die ik had. Ook worstelde ik al jaren last van een eetstoornis, Body Dysmorphic Disorder (BDD) genoemd. Ik ervaarde fysieke klachten waarvan ik niet wist wat het was, wat uiteindelijk vooral PMS klachten waren. Gecombineerd met veel darmklachten, buikpijn en een opgeblazen gevoel.

Ik werd geleefd door constante vermoeidheid, teveel stress en schoot ik door in het constant pushen van mijzelf. De grote vraag ; is dit alles? Is dit hoe ik mijn dagelijkse leven wil lijden kwam steeds bij mij op. Het antwoord daarop was een hele duidelijke Nee! Tijd voor verandering dus.

Waar belemmerde het je het meeste in?

Oprecht geluk ervaren, en genieten van het hier en nu. Ik ging vaak over mij grenzen heen en lied andere toe dit ook te doen. Ik had moeite met echt voor mijzelf te kiezen en te voelen wat ik diep van binnen nu echt graag wilde. Alle ingrediënten om een gelukkig leven te lijden waren aanwezig maar voelde me vaak afgemat. 

Het traject heeft

de relatie

met mijn lichaam

verbeterd.

Wat was de voornaamste reden om te beginnen met coaching bij Eva?

Het was tijd om mezelf op nummer 1 te zetten. Ik wist dat als ik zo door bleef gaan het zou uitlopen tot een burn-out als dat het stiekem al niet was. Buiten dat ik Eva persoonlijk ken en vertrouw, wist ik dat Eva alle ingrediënten en de expertise had om mij te kunnen helpen. Van darm en hormonale gezondheid, tot aan de valkuilen van het ondernemerschap en mijn relatie tot eten. Ik had alle vertrouwen dat Eva me daar in goed zou begeleiden. 

Welke bezwaren had je van te voren?

Ik begin altijd aan dingen, dan niet afmaak en terugval in oude patronen. Ik had al zoveel geprobeerd zou dit dan wel de verandering brengen. En het is natuurlijk een grotere uitgave, het is geen we doen even een cursusje of trajectje. Het was een commitment met oogpunt op een duurzame leefstijl. Daarnaast vond ik het volledig bloot stellen ook wel een drempel ondanks dat Eva al zoveel van me wist. 

Hoe zijn deze bezwaren weggenomen?

Dat ik me veilig en vertrouwd voelde bij Eva zorgde dat ik me bij haar volledig heb kunnen overgeven. Dat het een holistisch traject is waar alles samenkomt waardoor ik wist dat het volledige geheel aangepakt werd.

Welke obstakels kwam je tegen tijdens het coachingstraject?

Je komt er al snel achter dat er geen quick fix is, je moet echt door het stof heen om achter je eigen gedragspatronen te komen en die te kunnen doorbreken. Ik kwam er achter dat ik vooral mezelf constant saboteer, de regelmaat vaak verlies en het belangrijk is mijn basis echt goed te bewaken. Daarnaast was het best confronterend om zo diep te graven, om erachter komen waar en wanneer je die patronen hebt ontwikkeld.

Hoe heeft coaching je geholpen om je vrouwelijke
fysieke klachten te verbeteren?

Het heeft me geleerd waar mijn cyclus uit bestaat, welke impact het heeft op mijn lichaam. Hoe ik samen kan werken met mijn lichaam in plaats van tegenwerken. Hoe ik mijn vrouwelijke energie meer kan toelaten in plaats van constant pushen en forceren in mijn mannelijke energie.

Het heeft me geleerd dat nee ook een antwoord is en ik voor mezelf mag kiezen en gaan staan. En juist door dat te doen ik ook op krachtigst ben en een veel fijner persoon ben voor de mensen om mij heen.

Het heeft mijn relatie mijn lichaam verbetert en de manier waarop ik naar mezelf kijk.
Hoe ik me van binnen voel en hoe ik met eten kan omgaan. Dat is misschien nog wel een van de moeilijkste dingen om aan te pakken omdat het zo diep zat, ik ben echt heel blij met de progressie daarin want ik droeg dat al zolang met me mee. Het negatieve stemmetje in mijn hoofd laat af en toe nog wel van zich horen hoor maar ik kan er veel beter mee omgaan omdat ik weet dat wat ik op dat moment dan zie of denk niet de realiteit is en wat de triggers zijn.


Mijn darmgezondheid is enorm verbeterd, ik kan eten veel beter verteren, zelfs de voedingsmiddelen waar ik niet tegen kon kan ik nu met maten weer van genieten! Ik ben me bewust van wat mijn lichaam nodig heeft om de beste versie van mezelf te zijn en me op mijn best te kunnen voelen.

Welke concrete resultaten heb je behaald sinds het volgen van het traject?

Wat is er niet veranderd, haha. Ik heb zo lang niet lekker in me vel gezeten dat ik nu pas ontdek wie ik écht ben.
En so far voelt het heel goed!

Ik ben goed geworden in mijn grenzen aangeven zowel zakelijk als privé, kan veel beter omgaan met drukte en stress. En zorg veel beter voor mezelf. Ik was altijd heel erg bang dat als ik mijn grenzen zou aangeven zakelijk gezien dat daar negatieve feedback op zou komen. Maar juist door voor mijn grenzen te staan, respecteren klanten dat ook, omdat ze mij als persoon en mijn business respecteren.

Mijn relatie met mezelf is verbeterd op een heel veel vlakken. Ik gun het mezelf om niks te doen, leuke dingen te doen wanneer het mij uitkomt, te genieten van lekker eten. “Echt tijd voor mezelf te nemen” zonder me daarover te verantwoorden.

Waar ik altijd maar forceerde en doorging in het doen, doen, doen en vooral functioneerde op mijn mannelijke energie . Kan ik nu weer in mijn vrouwelijke energie komen, en dat voelt zo ontzettend fijn, de kalmte en die zachtheid te voelen. Ik kan meer bij mezelf komen, de essentie van wie ik ben en wat ik voel.

Waar ben je het meest trots op?

Dat ik tevreden ben met de persoon die ik zie in de spiegel en dan heb ik het niet alleen over het fysieke plaatje maar vooral ook mentaal. Dat ik geen 110 procent voor de ander hoeft te geven en de restjes voor mezelf bewaar. Dat ik nu kies om 110 procent mezelf te kunnen zijn en daardoor voldoende voor de ander ben. En als dat niet zo is, dan is dat niet mijn persoon en dan ben ik daar ook content mee. 

Aan wie zou je Eva aanraden en waarom?

Aan iedereen wel. Ik denk dat iedere vrouw baat heeft bij echt goed naar jezelf te kijken, de gewoontes die je hebt en de patronen waar je steeds in terugvalt.


De maatschappij is zo ingericht dat we altijd maar doorgaan, waardoor we niet bij onze vrouwelijke intentie komen. Ik denk dat we als vrouwen vaak met dezelfde struggles rondlopen. Moeite met grenzen stellen, nee zeggen en de rust nemen. Weer terug te gaan naar het functioneren van je vrouw zijn en daarnaar kan handelen. Heb je last van hormonale klachten, futloosheid, darmklachten? Heb je moeite met echt bij jezelf komen? Dan zou ik zeggen start het traject en ga met jezelf aan de slag. Máár je moet er wel voor openstaan. Als je op zoek bent naar een quick fix, dan ben je niet aan het juiste adres.

Wat wil je andere vrouwen meegeven die tegen zich in je herkennen?

Je mag in jezelf investeren en je mag goed voor jezelf zorgen sterker nog you owe it to yourself!

LEES MEER over het verhaal van Marlou > LEES MEER over het verhaal van Marlou

Klik op het pijltje om verder te lezen over mijn verhaal

Eva was er op momenten dat het nodig was...

“Ik heb meer zelfvertrouwen en rust gekregen om te kunnen groeien met mijn bedrijf en de dingen te doen die ik wilde doen. Eva was er op de momenten wanneer het nodig was en hield de spiegel voor zodat ik ook zelf tot inzicht kwam. Ze dacht altijd mee, wat hielp nieuwe invalshoeken te creëren, waardoor ik niet vast bleef zitten in eigen gedachtenpatronen. Ik had altijd vage klachten zoals somberheid, darmklachten waar ik de vinger niet op kon leggen maar wist dat het niet klopte, die er nu niet meer zijn! ’’

Hadassah

29 jaar – fotograaf

Ik voelde mij

gestresst

en constant

opgejaagd.

Toen ik startte was ik heel erg gestresst en voelde me ik constant opgejaagd. Ik was niet blij met mezelf en niet tevreden over hoe het in mijn leven ging. Ik was continu in een snelvaart trein aan het leven en was half werk aan het leveren bij alles wat ik deed. Daarnaast merkte ik het ook in mijn darmen dat ik veel stress had omdat ik daar continue klachten van ervaarde en veel spanning in mijn schouders vasthield.

Ik zat al een lange tijd na te denken over het stoppen met werk alleen ik wist niet zo goed hoe. Ik twijfelde of ik het wel zou kunnen, daar had ik echt een setje voor nodig. Het zat allemaal wel in mijn hoofd maar het moest allemaal ook tot uitvoering komen. Ook wilde ik graag strakker worden, maar dat betekende achteraf gezien veel meer voor mezelf kiezen, grenzen stellen en vooral een fijner leven voor mezelf creëren.

Ik was constant in mijn hoofd bezig met wat als dit of wat als dat?
Waardoor ik niet meer kon genieten van wat ik wél deed en bereikt had. Ik durfde niet te kiezen voor mijn bedrijf omdat ik bang was dat het niet ging lukken. Ik was helemaal niet bezig met het leven in het nu en wat ik nu graag wilde. Ik deed heel veel, maar deed eigenlijk ook niet veel. Het kwam niet verder en daardoor was er eigenlijk helemaal geen ruimte voor mijn gevoel. Ik was vooral bezig met wat rationeel nodig was in plaats van emotioneel. Ik moest mijn werk doen, een sociaal leven leiden en er was geen enkel emotie. Behalve wanneer ik echt een melt down had maar dan was het gelijk all out. Verder was daar eigenlijk geen ruimte voor.

Meer zelfvertrouwen, de rust die ik nodig had om door te kunnen groeien met mijn bedrijf. Om de dingen te doen die ik wilde doen. Dat ik weet wat mijn lichaam nodig heeft en hoe ik het op kan vangen. Ook meer kunnen luisteren naar wat ik nodig heb qua voeding in plaats van waar heb ik trek in. Dat je jezelf niet hoeft te beperken in de keuzes die je maakt maar juist een combinatie kan maken tussen voedzaam en genieten. En daarin ook wat liever werd voor mezelf. Dat zorgde voor een betere verhouding naar voedsel toe, ik weet nu wat ik kan doen en wat ik nodig heb.

Meer zelfvertrouwen,

de rust die ik nodig had

om te groeien

met mijn bedrijf

Ik zat jarenlang aan de pil en daar ben ik mee gestopt omdat ik daar somber van werd. Toen stapte ik over naar de spiraal maar wilde uiteindelijk toch wat anders. Ik had altijd vage klachten zoals somberheid waar ik de vinger niet op kon leggen maar wist dat het niet klopte. Toen ben ik uiteindelijk dankzij jou ermee gestopt en ook echt met een fijn plan veel meer in balans gekomen. Dat het lichaam veel natuurlijker voelde. Zo waren de menstruaties voor de pil altijd heel zwaar en nu is de menstruatie veel sneller klaar, minder zwaar en ik kon het goed opvangen omdat het beter in balans was.

Ook de darmen zijn veel beter hersteld, bij mijn glutenintolerantie en aanraking van gluten herstel ik veel sneller. Vroeger had ik altijd van die zakjes nodig voor mijn stoelgang, dat heb ik nooit meer hoeven te gebruiken.

Ik had ook een kinderwens en wiste niet goed wanneer, maar op een gegeven moment voelde ik me goed en in balans en durfde ik ook te kiezen voor de kinderwens. Ik was in balans en wist wat ik wilde waardoor het voor mij vertrouwd voelde en ik het geloof had in mezelf dat ik dit ook zou kunnen. En binnen 2 maanden werd ik toen ook gelijk zwanger.

De rust blijft voor mij echt een belangrijk punt ook in mijn zwangerschap. Zo heb ik dit eerste trimester ook veel meer balans met mezelf, grenzen kan ik veel beter stellen, ik kan ruimte maken voor mezelf en dat was zonder het traject nooit gelukt. Dan was ik echt bij elk moment dat ik rust moest nemen super onrustig geweest.

Ik vond het heel fijn. Ik kon altijd bij je terecht qua support en contact. Je was eerlijk en ik voelde een mate van veiligheid waarin ik alles in vertrouwen kon vertellen.

Dat je altijd op de momenten wanneer het nodig was ook de spiegel voorhield zodat ik ook zelf tot inzicht kwam. Je dacht altijd mee, wat hielp nieuwe invalshoeken te creëren, waardoor ik niet vast bleef zitten in eigen gedachtenpatronen.

Helder, betrouwbaar, eerlijk en motiverend zijn de woorden die er in mij opkomen als ik aan de coaching terugdenk.

LEES MEER over het verhaal van Hadassah > LEES MEER over het verhaal van Hadassah

Klik op het pijltje om verder te lezen over mijn verhaal

Ik heb weer grip op mijn cyclus.

Sietske (35 jaar, interieurontwerpster Studio 6) startte met het traject op een moment waarin PMS klachten haar leven domineerde. Er was maar één week in de maand dat ze zich echt goed voelde. Haar menstruatie was zelfs een emotionele bevrijding in vergelijking met de andere weken en iedere maand kwam de onzekerheid over haar leven en keuzes weer om de hoek kijken. Samen hebben we haar PMS klachten en depressieve gevoelens verbeterd, zodat ze zich weer kan focussen op wat er echt toe doet, zijzelf. Ze heeft grip op haar cyclus en weet wat ze kan doen om zich beter te voelen. 

Sietske

35 jaar – interieurontwerpster Studio 6

Ik miste

de balans

in mijn leven.

Wat was je beginsituatie, waar liep je tegenaan?

Ik wilde graag meer controle krijgen over mijn hormonale klachten, en kennis over hoe ik deze kan verminderen. Daarnaast wil ik graag handvatten voor een gezonder en fitter leven. Ik ervaarde heftige pms klachten en voelde me eigenlijk maar 1 week echt top. Van nachtelijk zweten, laag libido, hoofdpijn tot depressieve momenten. Voor mij was de menstruatie een emotionele verlossing.

Waar belemmerde het je het meeste in?

Mijn relatie, sociale contacten maar ook eigen zelfverzekerdheid. Iedere maand heroverwoog ik mijn leven, ondanks dat het prima was, twijfelde ik vaak of ik het wel goed deed en of ik op de juiste plek ben. En het was niet bepaald een pretje voor mijn huwelijk. 

Het traject heeft

de relatie

met mijn lichaam

verbeterd.

Wat was het moment dat je besloot 'nu moet het anders'?

Na een jaar lang de nuvaring te hebben gebruik en het te onderdrukt te hebben, kwamen er ook veel klachten bij die onvoorspelbaarder waren en dat wilde ik absoluut niet meer.
Toen ik stopte kwamen de pms klachten uiteraard terug, maar ik stond ook met 10kg meer op de weegschaal. Dus November besloot ik dat het klaar was en ik er iets aan moest doen. Via instagram volgde ik Eva al voor de informatie en kennis die ze deelde en mij aansprak en dus wist ik zeker dat ik met haar aan de slag wilde. Internet was een wildgroei aan meningen. Ik wilde bij iemand terecht waar ik met al mijn vragen terecht kon. 

Welke drempel moest je over?

De drempel die ik over moest was het toelaten van een expert en mijn leven en ongemakken te delen. Dat alles wat me tegenstaat ik nu niet meer mee weg kom. Gelukkig was dit uiteindelijk geen probleem en ging dit heel natuurlijk.

Wat heeft het je traject je gebracht?

Heel veel inzicht in welke voedingsstoffen ik goed kan hebben en welke veel minder. Ik heb nu een duidelijk inzicht in wat voeding voor mijn energie en pms klachten betekent en dat vind ik heel waardevol. Daarnaast bewustwording van wat ik eet maar ook bewustwording dat ik dacht dat ik gezond at en nu pas realiseer wat ik mis en mezelf dus eigenlijk ondervoed heb. Het gaat niet wat je niet zou moeten eten, maar wat je juist wél zou moeten eten. Ik heb meer kennis gekregen over wat specifieke voedingsmiddelen voor mij doen, waarom mijn lichaam het nodig heeft en welke invloed het op mij en mijn cyclus en fysieke klachten het heeft. Het is me steeds duidelijker waardoor ik ook wil bewegen en voor mezelf zorg wil dragen. Het heeft allemaal met elkaar te maken, alles tezamen zorgt voor de ideale wereld. 

Wat zijn de beteringen omtrent je PCOS en
fysieke klachten?

Door goed voor mezelf te zorgen heb ik geen depressieve gevoelens meer, de stemmingswisselingen zijn drastisch minder geworden. Het nachtelijk zweten beperkt zich op nog maximaal tot 1 nacht en ik drijf sowieso niet meer mijn bed uit. De hoofdpijn en hoeveelheid bloedverlies is afgenomen. Tevens voel ik mij emotioneel stabieler en beter in staat om te relativeren als ik nog eens een stemmingswisseling heb. Ik ben veel bewuster van mijn lichaam en ik kan er nu veel makkelijker op afstemmen. 

Wat was de grootste eye-opener?

Je bent wat je eet, ik had nooit gedacht dat het zoveel invloed had op hoe ik me voel. En dat brood gewoon echt een no-go is voor mij, waarvan ik het eerder dagelijks at.

Hoe heb je de coaching van Eva ervaren?

Heel prettig, tuurlijk niet zonder hobbels, maar als ik weerstand voelde dan prikte Eva daar doorheen. Het is ontzettend fijn dat er altijd iemand voor je klaar staat, met alternatieven meedenkt. Daarnaast is het fijn dat ik me kon identificeren met Eva. Ik voelde me gelijk op mijn gemak. Én ik ben gevoelig voor onderneemsters die de communicatie helder en overzichtelijk maken met afgewerkte opdrachten. Het is fijn dat Eva er altijd is en fijne feedback geeft, tezamen met het wekelijkse incheck moment. Ik kreeg een fijn overzicht, communicatie was makkelijk en snel.

Wat wil je andere vrouwen meegeven die tegen hetzelfde aanlopen?

Het is echt belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, ook al ‘denk’ je dat je dat al doet. In de huidige maatschappij zitten er zoveel valkuilen waardoor je denkt dat je voedzaam eet, maar dit niet doet. En als je nu investeert in goede hormoonhuishouding investeer je in je toekomst. En ik zou dan echt Eva aanraden;). 

Wat was je grootste droom?

Dat mijn leven niet meer zo bepaald werd door op welk moment ik in mijn cyclus zat. Dat ik er weer grip op heb, weet waar ik zit in mijn cyclus en wat ik eraan kan doen om mij beter te voelen zowel lichamelijk als emotioneel. 

LEES MEER over het verhaal van Sietske > LEES MEER over het verhaal van Sietske

Klik op het pijltje om verder te lezen over mijn verhaal

een prachtige bijkomstigheid van het beteren van de vruchtbaarheid is, dat er een baby op komst is! 

Thinka kwam net uit een miskraam en voelde zich hormonaal totaal overhoop. Naast het feit dat ze endometriose had, had ze vaak migraine, constant een opgeblazen gevoel, kwam ze alleen maar aan en had ze totaal geen energie. Daarnaast was ze niet erg tevreden over haar lichaam en was haar zelfbeeld verstoord.

Accepteren dat het erbij hoorde, nee dat wilde ze niet. Er moest meer zijn. Maar via de reguliere zorg duurde het te lang en met afwijkende bloedresultaten werd niks gedaan.

Inmiddels is de situatie volledig veranderd. Zo zijn haar hormonale klachten drastisch verbeterd, ervaart ze geen opgeblazen gevoel meer en is de migraine drastisch verminderd. Ook heeft ze meer energie om de dingen te doen waar ze plezier uit haalt en kan ze echt genieten van wie ze is. En een prachtige bijkomstigheid van het beteren van de vruchtbaarheid is, dat er een baby op komst is! 

Thinka

31 jaar – Osteopaat bij Centrum Osteon

Ik miste

de balans

in mijn leven.

Wat was je beginsituatie, waar liep je tegenaan?

Ik kwam net uit een miskraam en voelde me hormonaal totaal overhoop. Naast het feit dat ik endometriose heb, had ik vaak migraine, een constant opgeblazen gevoel, kwam ik alleen maar aan en had ik totaal geen energie. Ik vond het moeilijk om te accepteren dat het erbij hoorde en dat ik tijd nodig had na de miskraam. Ik was niet gelukkig en voelde me alles behalve happy. De relatie met voeding was niet al te goed en ik was mij enorm bewust dat teruggaan naar detoxen geen optie meer was voor mij.

Waar belemmerde het je het meeste in?

Geen continu gevoel van een strijd hebben tegen mijzelf. Ik kon niet echt plezier halen uit het werk wat ik deed, het sporten wat niet ging en dat ik me niet lekker in mijn vel voelde zitten. Daarnaast werd ik elke week wel zwaarder, waar ik me niet fijn bij voelde en me onzeker maakte op veel vlakken. Daardoor ging ik me steeds meer afsluiten, bang voor wat anderen ervan zouden denken. Ik moest de dagen echt doorkomen en had buiten mijn werk om geen energie meer om iets te ondernemen. Waar ik mij normaal juist energieker voelde door sociale afspraken, was dat nu niet het geval. 

Het traject heeft

de relatie

met mijn lichaam

verbeterd.

Wat was het moment dat je besloot 'nu moet het anders'?

Ik had een coach, maar sinds de zwangerschap en de miskraam veranderende mijn lijf en hormonen totaal. Mijn coach kon mij toen niet verder helpen en zij adviseerde mij om jou eens te benaderen. En ik wilde graag controle krijgen over hoe ik me voelde en te vertrouwen op wat mijn lichaam aangaf.

Welke drempel moest je over?

Via de reguliere zorg duurde het allemaal vrij lang, ik wilde op deze manier niet nog 3-4 maanden verder aankijken. Er moest iets zijn dat mij verder ging helpen. Ik had bloed laten prikken, wat niet helemaal goed was, maar waar de huisarts verder niks mee deed. En voor ik bij de internist terecht kon was ik weer een aantal maanden verder. En door mijn miskraam was ik me erg bewust van het feit dat mijn hormonen een enorme impact hadden op hoe ik me nu voelde. Ik vond het moeilijk om zelf te ontdekken wat ik moest doen en vond het sowieso fijn dat er iemand kon meekijken.

Wat was je grootste droom?

Zelfverzekerd voelen voor een volgende zwangerschap, uiteindelijk zwanger worden en vooral ook op een gezonde manier door me fit te voelen. Daarnaast dat ik mij lekkerder in mijn vel voelde zitten en echt weer gelukkig zou voelen. Dat ik weer energie had bij het wakker worden, vervulling haalde uit het werk wat ik deed en alle klachten zouden verminderen. 

Welke obstakels of saboteurs speelde een rol?

Dat ik te snel wilde gaan en daardoor gevoel kreeg dat ik weer ging falen. Het gevoel alles perfect te willen doen en van moeten presteren. Dat ik mezelf snel op de laatste plek zet. En het moment om ‘ja’ te zeggen tegen zwangerschap, omdat ik de angst had dat het weer zou misgaan.

Wat heeft het Women’s Health programma je gebracht?

Ik ben op een punt gekomen dat ik me echt fit en gezond voel en dat ik weer het leven leidt zoals ik dat al langere tijd wilde. Lekker de dag opstaan met energie, gaan sporten en vooral weer gelukkig ben gaan voelen in het leven. Mentaal voel ik me zelfverzekerd en ik kan mijn rust goed bewaken. Ik begrijp hoe ik mijn cyclus in kan zetten om mij goed te voelen en hoe ik dat kan ondersteunen met de juiste voeding. Door de hormonale balans die herstelde kwam er al vrij snel meer rust en minder klachten. Een simpel voorbeeld is het dagelijks naar de toilet kunnen gaan en geen opgeblazenheid ervaren. De klachten die ik ervaarde zoals haaruitval, moodswings, pijnlijke borsten, constipatie, darmklachten, heftige krampen en migraines kon ik door de veranderingen in voeding & leefstijl verminderen en de bloedingen beperkte zich tot enkele dagen van de menstruatie. Het inzicht in mijn cyclus gaf mij rust zodat ik ook beter begreep wanneer wat speelde. En natuurlijk het belangrijkste is dat ik zwanger geworden ben en inmiddels het tweede trimester gerust in kan gaan. 

Welke impact heeft het gehad op je leven?

Een van de belangrijkste dingen is me toch echt diep van binnen gelukkig voelen, fit en gezond te voelen. Ik ga weer meer met vriendinnen sporten de spontaniteit die daar in terug gekomen is. Ik kan mijn grenzen goed bewaken en heb geen schuldgevoelens meer naar anderen toe. Hierdoor ben ik echt gaan doen wat ik wil en niet wat ik denk dat anderen van mij verwachten. Ook mijn relatie ging erop vooruit omdat de moodswings weg trokken en ik niet alleen maar kon slapen zodra ik thuis was. Door de terugkerende energie heb ik ook eindelijke weer nieuwe ideeën uit kunnen werken voor mijn onderneming en ze tot actie laten komen. 

Wat was het grootste eye-opener?

Het moment dat ik weer ja durfde te zeggen tegen mezelf en het verlangen om weer proberen zwanger te raken. Het eten naar mijn cyclus en naar wat ik specifiek nodig heb heeft me ook enorm veel inzicht gegeven. Hoe ik mijn lijf op natuurlijke manier kan boosten.

Hoe heb je de coaching van mij ervaren?

Ik vond de coaching erg fijn. Je zei altijd de juiste dingen die me op dat moment hielpen, hoe confronterend ze soms ook waren. Je gaf me altijd wat ik nodig had om een stapje verder te komen. En als het minder lekker ging, creëerde we samen een overzicht om er ook niet te lang in te blijven hangen. De communicatie verliep prettig en ik kon tussendoor altijd bij je terecht waardoor ik goed verder kon en er nooit alleen voor stond. De adviezen, de tips en tools die ik meekreeg maakte het volledig. En daarin waren de coach calls het meest waardevol, die hielpen mij goed te reflecteren, alles te begrijpen en vooral ook te integreren. Dankbaar dat ik destijds de stap heb gezet om een kennismakingsgesprek met je in te plannen. 

LEES MEER over het verhaal van Thinka > LEES MEER over het verhaal van Thinka

Klik op het pijltje om verder te lezen over mijn verhaal

Mijn zelfvertrouwen nam toe, ik weet wat mijn lichaam nodig heeft.

Sjoukje startte het traject omdat ze ondanks al haar pogingen om gezonder te leven, zich niet beter ging voelen en ze haar levensenergie miste. Waar haar vrouwelijke fysieke klachten zoals: maandelijkse koortslip, kapotte mondhoeken, onregelmatige cyclus, neerslachtigheid, hoofdpijn, darmklachten, acne en vermoeidheid het nieuwe normaal leken te zijn, is dat inmiddels hersteld en verbeterd. Haar zelfvertrouwen nam toe, ze weet wat haar lichaam nodig heeft en kan er naar luisteren. Intussen is ze niet meer bezig met wat de wereld van haar verwacht, maar geeft ze zonder schuldgevoelens haar leven en geluk prioriteit. 

Sjoukje

34 jaar – leidinggevende zorgsector

Ik miste

de balans

in mijn leven.

Wat was je beginsituatie, waar liep je tegenaan?

Ik zat niet lekker in mijn vel zowel fysiek alsook mentaal. Ik was erg onwetend over mijn cyclus, voeding en beweging. Ik wist dat ik mij ​beter moest kunnen voelen dan dit, maar hoe dan? Ik at wel gezond, ben altijd sportief geweest, maar toch voelde ik me niet beter. Je denkt​ dat je het best goed doet, maar het is best frustrerend als je je er niet beter door voelt. Dus ik wilde graag terug naar de basis, kijken welke stappen ik te zetten had. Wat doe ik eigenlijk en wat kan er anders om me beter te voelen?


Ik had veel hoofdpijn, onrustige darmen, was vaak vermoeidheid, had acné tijdens de menstruatie en ik voelde me niet happy. Ik was vaak neerslachtig, had maandelijkse een koortslip en steeds opnieuw kapotte mondhoeken die niet weggingen met een hormoonzalfje. Daarnaast sliep ik slecht. 

Waar belemmerde het je het meeste in?

Eigenlijk het dagelijks functioneren wat niet lekker liep. Het gevoel dat er dingen beter kunnen en moeten. Dat het leven me makkelijker af zou kunnen gaan met minder klachten.
Iemand zei ​ooit tegen mij ‘’ je hebt ook altijd wat’ en daar herkende ik me wel in. Het voelde echt alsof ik overal last van had. En het inmiddels ook wel een gewenning geworden was dat dit erbij hoorde. Vooral die regelmatige hoofdpijn hebben en de koortslip waren bijna het nieuwe normaal voor mij. Terwijl ik ook wel het besef had dat het beter zou kunnen. 

Het traject heeft

de relatie

met mijn lichaam

verbeterd.

Wat was het moment dat je besloot 'nu moet het anders'?

Vorig jaar in het najaar had ik mijn grootste dip. Wat hulp in acupunctuur en coaching haalde ​me al wel uit het diepste dal, maar al snel liep ik tegen een plafond aan. Ik ervaarde eigenlijk geen geluksgevoel en echt goed ging het niet. En was voor mij het moment dat ik dacht, het is tijd om echt alles aan te pakken. Als ik eenmaal iets in mijn hoofd heb, ga ik niet eeuwig twijfelen, als ik de behoefte voel dan wil ik het ook gewoon doen. Ondanks dat ik het wel lastig vond dat ik er na de acupunctuur nog niet was en opnieuw moest investeren in mezelf. Maar de motivatie wint het dan wel van de bezwaren in mijn hoofd. 

Welke obstakels of saboteurs kwam je gaande weg tegen?

Het grootste obstakel in het begin was, oké ik moet echt wel hardnekkige patronen en routines doorbreken en veranderen. De angst om te stoppen met de anticonceptie omdat ik bang was acné terug te krijgen. Veel minder in de push modus te zitten en echt rustiger aan mocht gaan doen. En dat er qua voeding zoveel meer nodig is voor mijn lichaam dan dat ik dacht. 

Wat heeft het je traject je gebracht?

Veel meer kennis, inzichten en tools om de veranderingen door te voeren. Zo ben ik gestopt met de anticonceptie, waar ik nu echt nooit meer aan wil beginnen. Vroeger had ik altijd een onregelmatige cyclus, nu is dat niet meer. Het tracken van mijn cyclus en weten wat ik elke fase nodig om me goed te voelen. Daardoor ben ik me ook bewust van wat er welke fase hoort, waardoor ik veel makkelijker dingen kan plaatsen en ik er ook meer naar kan leven. Ik heb echt mijn lichaam leren kennen en kan gehoor geven aan wat het nodig heeft. En door het tracken en echt kijken naar wat mijn lichaam doet, ben ik er ook achter gekomen dat ik Niche heb.


Daarnaast blijf ik veel meer bij mezelf, ik voel veel beter waar mijn grenzen liggen en kan die duidelijk aangeven. Waar ik vroeger me snel kon stressen en haasten en zoveel mogelijk wilde doen in een bepaalde tijd. Heb ik daarin nu zoveel rust. Ik stel prioriteiten en kan echt afstand doen van taken zonder me daar schuldig over te voelen. Ik heb voor mijn gevoel alles in balans. En als er een stressvolle periode is, kan ik nu echt mijn eigen tempo bepalen en de verwachtingen goed managen. Alles binnen mijn kunnen waarbij ik me helemaal goed voel. Niet meer bezig zijn met wat de hele wereld van mij verwacht. Wat ook maakt dat ik vriendschappen verloren ben, waar ik eigenlijk helemaal oké mee ben. Ik ben mezelf daarin anders gaan opstellen. Niet meer sociaal wenselijk zijn of pleasen. Ik voel mijn behoeftes goed aan en blijf dicht bij mezelf. Ik omring me met fijne energie en daar kan ik ook veel meer van genieten.


Echt doen waar ik blij van word en het geluk zelf creëren. En soms loslaten zonder daarin te blijven hangen. Het goed voor mezelf zorgen staat nu echt altijd centraal.


Daarnaast heb ik meer inzicht gekregen in welke manier van bewegen belangrijk en goed is voor mijn lijf. Waar ik voorheen vooral lang en hard sportte (hoge intensiteit), nu juist krachttraining toepas en enkel meer intensiteit als mijn lijf goed voelt. Anders kies ik juist voor wandelen of yoga. 

Wat zijn de beteringen omtrent je hormonen?

Dat ik een natuurlijk cyclus volg en goed kan afstemmen op wat mijn lijf nodig heeft. Ik het nu veel puurder voel omdat ik nu geen anticonceptie heb. Mijn darmen rustig zijn en als het opspeelt weet ik waar het vandaan komt. Ik had sommige dagen niet eens een stoelgang en nu dagelijks zonder een opgeblazen gevoel. De acné is er niet meer, de mondhoeken zijn helemaal genezen zonder enige zalf te gebruiken. En de koortslip is zelden en als ik hem krijg weet ik precies waardoor het komt. En ik heb​vrijwel geen neerslachtige gevoelens meer. ​Ve​el minder hoofdpijn.

Wat was de grootste eye-opener?

Dat ik eigenlijk nog heel veel te doen had, ondanks dat ik al veel wist. En ook dat heel veel mensen eigenlijk weinig kennis hebben over zichzelf en er ontbreekt aan de juiste toepassing ervan. Dat ik toen zo onwetend was en nu zoveel bagage heb om echt goed voor mezelf te zorgen voor altijd. 

Hoe heb je de coaching van Eva ervaren?

Prettig! Ik heb altijd alles kunnen delen en kunnen bespreken. Je geeft ruimte, luistert goed, bent rustig en dat vond ik een hele prettige basis. Dat samen met dat je zoveel kennis hebt over het vrouwelijk lichaam, waar ik zoveel behoefte aan had. Daarin heb je me echt veel inzichten gegeven die ik echt nodig had. En buiten de afspraken om verliep de communicatie altijd fijn en stond Eva altijd paraat. We konden altijd snel schakelen als dat nodig was. Ik ben er dus enorm positief over! 

Wat wil je andere vrouwen meegeven die tegen hetzelfde aanlopen?

Ga alsjeblieft kennis verkrijgen over je vrouwelijke gezondheid. Het is een enorme investering, maar dit draag je je hele leven mee. Ik denk dat 9/10 vrouwen zich beter zou kunnen voelen, dan dat ze zich nu voelen. Dat die onwetendheid die er is echt zonde is, echt een gemiste kans. Ik denk namelijk dat eigenlijk iedere vrouw hier wat aan heeft, ook als ze er niet bewust van zijn. Er is zoveel meer dan je denkt! Gezond oud kunnen worden en voor je lijf leren zorgen.

Waar ben je jezelf het meest dankbaar voor?

Ik ben mezelf echt dankbaar voor dat ik dit traject met Eva gevolgd heb. Dat ik de tijd, de energie en de investering heb gedaan in mezelf. En open ben gaan staan voor verandering. Al die kleine dingen samen die echt zoveel verschil maken voor een fijn leven en dat ik me goed voel. En dat ik mezelf nooit meer uit het oog ga verliezen. Ik ben oprecht een gelukkig mens en voel me gezond in mijn lijf. 

LEES MEER over het verhaal van Sjoukje > LEES MEER over het verhaal van Sjoukje

Klik op het pijltje om verder te lezen over mijn verhaal