Home

EvaLuna Lifestyle

EvaLuna Lifestyle

Sjoukje

34 JAAR - LEIDINGGEVENDE ZORGSECTOR

Sjoukje

34 JAAR - LEIDINGGEVENDE ZORGSECTOR

Ik miste de balans in mijn leven.

Wat was je beginsituatie, waar liep je tegenaan?

Ik zat niet lekker in mijn vel zowel fysiek alsook mentaal. Ik was erg onwetend over mijn cyclus, voeding en beweging. Ik wist dat ik mij ​beter moest kunnen voelen dan dit, maar hoe dan? Ik at wel gezond, ben altijd sportief geweest, maar toch voelde ik me niet beter. Je denkt​ dat je het best goed doet, maar het is best frustrerend als je je er niet beter door voelt. Dus ik wilde graag terug naar de basis, kijken welke stappen ik te zetten had. Wat doe ik eigenlijk en wat kan er anders om me beter te voelen? Ik had veel hoofdpijn, onrustige darmen, was vaak vermoeidheid, had acné tijdens de menstruatie en ik voelde me niet happy. Ik was vaak neerslachtig, had maandelijkse een koortslip en steeds opnieuw kapotte mondhoeken die niet weggingen met een hormoonzalfje. Daarnaast sliep ik slecht.

Waar belemmerde het je het meeste in?

Eigenlijk het dagelijks functioneren wat niet lekker liep. Het gevoel dat er dingen beter kunnen en moeten. Dat het leven me makkelijker af zou kunnen gaan met minder klachten. Iemand zei ​ooit tegen mij ‘’ je hebt ook altijd wat’ en daar herkende ik me wel in. Het voelde echt alsof ik overal last van had. En het inmiddels ook wel een gewenning geworden was dat dit erbij hoorde. Vooral die regelmatige hoofdpijn hebben en de koortslip waren bijna het nieuwe normaal voor mij. Terwijl ik ook wel het besef had dat het beter zou kunnen.

Het traject heeft de relatie met mijn lichaam verbeterd.

Wat was het moment dat je besloot 'nu moet het anders'?

Vorig jaar in het najaar had ik mijn grootste dip. Wat hulp in acupunctuur en coaching haalde ​me al wel uit het diepste dal, maar al snel liep ik tegen een plafond aan. Ik ervaarde eigenlijk geen geluksgevoel en echt goed ging het niet. En was voor mij het moment dat ik dacht, het is tijd om echt alles aan te pakken. Als ik eenmaal iets in mijn hoofd heb, ga ik niet eeuwig twijfelen, als ik de behoefte voel dan wil ik het ook gewoon doen. Ondanks dat ik het wel lastig vond dat ik er na de acupunctuur nog niet was en opnieuw moest investeren in mezelf. Maar de motivatie wint het dan wel van de bezwaren in mijn hoofd.

Welke obstakels of saboteurs kwam je gaande weg tegen?

Het grootste obstakel in het begin was, oké ik moet echt wel hardnekkige patronen en routines doorbreken en veranderen. De angst om te stoppen met de anticonceptie omdat ik bang was acné terug te krijgen. Veel minder in de push modus te zitten en echt rustiger aan mocht gaan doen. En dat er qua voeding zoveel meer nodig is voor mijn lichaam dan dat ik dacht.

Wat heeft het je traject je gebracht?

Veel meer kennis, inzichten en tools om de veranderingen door te voeren. Zo ben ik gestopt met de anticonceptie, waar ik nu echt nooit meer aan wil beginnen. Vroeger had ik altijd een onregelmatige cyclus, nu is dat niet meer. Het tracken van mijn cyclus en weten wat ik elke fase nodig om me goed te voelen. Daardoor ben ik me ook bewust van wat er welke fase hoort, waardoor ik veel makkelijker dingen kan plaatsen en ik er ook meer naar kan leven. Ik heb echt mijn lichaam leren kennen en kan gehoor geven aan wat het nodig heeft. En door het tracken en echt kijken naar wat mijn lichaam doet, ben ik er ook achter gekomen dat ik Niche heb. 

Daarnaast blijf ik veel meer bij mezelf, ik voel veel beter waar mijn grenzen liggen en kan die duidelijk aangeven. Waar ik vroeger me snel kon stressen en haasten en zoveel mogelijk wilde doen in een bepaalde tijd. Heb ik daarin nu zoveel rust. Ik stel prioriteiten en kan echt afstand doen van taken zonder me daar schuldig over te voelen. Ik heb voor mijn gevoel alles in balans. En als er een stressvolle periode is, kan ik nu echt mijn eigen tempo bepalen en de verwachtingen goed managen. Alles binnen mijn kunnen waarbij ik me helemaal goed voel. Niet meer bezig zijn met wat de hele wereld van mij verwacht. Wat ook maakt dat ik vriendschappen verloren ben, waar ik eigenlijk helemaal oké mee ben. Ik ben mezelf daarin anders gaan opstellen. Niet meer sociaal wenselijk zijn of pleasen. Ik voel mijn behoeftes goed aan en blijf dicht bij mezelf. Ik omring me met fijne energie en daar kan ik ook veel meer van genieten.

Echt doen waar ik blij van word en het geluk zelf creëren. En soms loslaten zonder daarin te blijven hangen. Het goed voor mezelf zorgen staat nu echt altijd centraal. 

Daarnaast heb ik meer inzicht gekregen in welke manier van bewegen belangrijk en goed is voor mijn lijf. Waar ik voorheen vooral lang en hard sportte (hoge intensiteit), nu juist krachttraining toepas en enkel meer intensiteit als mijn lijf goed voelt. Anders kies ik juist voor wandelen of yoga.

Wat zijn de beteringen omtrent je hormonen?

Dat ik een natuurlijk cyclus volg en goed kan afstemmen op wat mijn lijf nodig heeft. Ik het nu veel puurder voel omdat ik nu geen anticonceptie heb. Mijn darmen rustig zijn en als het opspeelt weet ik waar het vandaan komt. Ik had sommige dagen niet eens een stoelgang en nu dagelijks zonder een opgeblazen gevoel. De acné is er niet meer, de mondhoeken zijn helemaal genezen zonder enige zalf te gebruiken. En de koortslip is zelden en als ik hem krijg weet ik precies waardoor het komt. En ik heb​vrijwel geen neerslachtige gevoelens meer. ​Ve​el minder hoofdpijn.

Wat was de grootste eye-opener?

Dat ik eigenlijk nog heel veel te doen had, ondanks dat ik al veel wist. En ook dat heel veel mensen eigenlijk weinig kennis hebben over zichzelf en er ontbreekt aan de juiste toepassing ervan. Dat ik toen zo onwetend was en nu zoveel bagage heb om echt goed voor mezelf te zorgen voor altijd.

Hoe heb je de coaching van Eva ervaren?

Prettig! Ik heb altijd alles kunnen delen en kunnen bespreken. Je geeft ruimte, luistert goed, bent rustig en dat vond ik een hele prettige basis. Dat samen met dat je zoveel kennis hebt over het vrouwelijk lichaam, waar ik zoveel behoefte aan had. Daarin heb je me echt veel inzichten gegeven die ik echt nodig had. En buiten de afspraken om verliep de communicatie altijd fijn en stond Eva altijd paraat. We konden altijd snel schakelen als dat nodig was. Ik ben er dus enorm positief over!

Wat wil je andere vrouwen meegeven die tegen hetzelfde aanlopen?

Ga alsjeblieft kennis verkrijgen over je vrouwelijke gezondheid. Het is een enorme investering, maar dit draag je je hele leven mee. Ik denk dat 9/10 vrouwen zich beter zou kunnen voelen, dan dat ze zich nu voelen. Dat die onwetendheid die er is echt zonde is, echt een gemiste kans. Ik denk namelijk dat eigenlijk iedere vrouw hier wat aan heeft, ook als ze er niet bewust van zijn. Er is zoveel meer dan je denkt! Gezond oud kunnen worden en voor je lijf leren zorgen.

Waar ben je jezelf het meest dankbaar voor?

Ik ben mezelf echt dankbaar voor dat ik dit traject met Eva gevolgd heb. Dat ik de tijd, de energie en de investering heb gedaan in mezelf. En open ben gaan staan voor verandering. Al die kleine dingen samen die echt zoveel verschil maken voor een fijn leven en dat ik me goed voel. En dat ik mezelf nooit meer uit het oog ga verliezen. Ik ben oprecht een gelukkig mens en voel me gezond in mijn lijf.