Een tijdje terug mocht ik genieten van de heerlijke kook kunsten van mijn coachee Shehana! Shey is geboren in Sri Lanka en heeft haar heerlijke kookkunsten ook hier geïntroduceerd.
Ze zijn heerlijk, naar eigen smaak spicy te maken en vooral ook nog goed in macro’s. Ik heb zowel het recept gekregen voor de Chicken Curry alsook de Linzen Curry + de bloemkoolrijst ála Shey!
Nu op naar het koken!
Gele Linzen Curry
Wat heb je nodig (2 pers)
- 80 g gele linzen (koop het bij de droogvoerafdeling van de supermarkt en niet uit een blikje)
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 100g wortelen
- 80g rode ui
- 1,5 eetlepel kurkuma
- 80g Spinazie
- 200ml blikje kokosmelk ( Shey houdt van de Aroy-D van AH)
- Zout naar smaak
- 1 theelepel chilipoeder
Zo maak je het:
- Was de linzen, dep het water eraf en doe het in een kookpan.
- Snij vervolgens de ui, hak de knoflook en de wortel fijn.
- Voeg het toe aan dezelfde pan.
- Voeg de kruiden; chilipoeder, kurkuma en zout toe en meng alles goed.
- Voeg nu de helft van de kokosmelk toe aan de pan en voeg een half kopje water toe.
- Meng alles goed en kook het op middelhoog vuur en bedek het met een deksel.
- Controleer na ongeveer 10 minuten of al het water door de linzen is opgenomen. Vervolgens voeg je de rest van de kokosmelk toe, houd je de pan open en kook het nog voor 10 minuutjes. Laat de linzen niet te hard worden.
- Blijf goed roeren zodat het niet aan de pan blijft aanbakken.
Voedingswaarde per portie:
- 472 Calorieën
- 22g Eiwit
- 68g Koolhydraat
- 12g Vet
Sri Lanka Kip Curry (2 pers)
Wat heb je nodig?
- 200g Kippendijfilet
- 4 teentjes knoflook
- Snufje gemberpoeder
- 200g tomaten
- 100g paprika (rood)
- 7og rode ui
- 15ml olijfolie
- 40ml Soja saus
- Rode pepers
- 1 Kippenbouillon blokje
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel chill-poeder
- 1 theelepel kerriepoeder
Zo maak je het:
- Snijd de kipdij in grote stukken en voeg alle kruiden en de soja saus toe aan de kip. Voeg peper en zout toe op smaak en laat dit ongeveer 30 minuten intrekken.
- Snij de uien, papriika en tomaten in grove stukken. Hak de knoflook, rode peper en de gember klein.
- Zet de pan op het vuur met een scheutje olie en voeg de knoflook en de gember toe.
- Voeg tijdens het koken de kipdij toe aan de pan en laat de buitenkant goed bakken op hoog vuur.
- Als de kip bijna gaar is, voeg de uien en de rode paprika toe en laat het samen koken.
- Als dat klaar is, voeg je de tomaten toe met sojasaus, zout en peper en bedek je het goed totdat de tomaten pap worden.
- Proef en pas kruiden aan tot je tevreden bent met de curry.
Voedingswaarde per portie:
- 354 Calorieën
- 57g Eiwit
- 20g Koolhydraat
- 5g Vet
Bloemkoolrijst
Wat heb je nodig ( 2 porties)?
- 400g Bloemkoolrijst
- 2 teentjes knoflook
- 15ml sojasaus
- 1 ei
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel paprika poeder
- 1 theelepel olijfolie
- Zout naar smaak
- Zwarte peper
- 1/2 Groentebouillonblokje
Zo maak je het:
- Zorg dat alles van te voren klaar staat omdat je het niet al te lang hoeft te bakken.
- Hak de knoflook fijn.
- Verhit een wokpan op middelhoog tot hoog vuur, spuit de olijfolie erin en voeg de knoflook toe.
- Voeg nu de bloemkoolrijst toe aan het groentemengsel en meng goed.
- Voeg het groentebouillonblokje toe door het te verkruimelen. Vervolgens voeg je ook de sojasaus, zwarte peper, chilipoeder toe en breek tenslotte het ei in het mengsel.
- Als je meer zout nodig hebt, kun je dit altijd toevoegen, maar overdrijf het niet.
- Meng alles goed door elkaar.
- Als het ei gemengd en gekookt is, is de rijst klaar.
Voedingswaarde:
- 170g Calorieën
- 14g Eiwit
- 13g Koolhydraat
- 5g Vet
Je kan er voor kiezen om eventueel ook 1 van de 2 curry’s te maken.
Heb je vragen over dit recept, of wil je meer weten over online coaching en afvallen? Neem vrijblijvend contact met mij op!
Laat je het ons even weten hoe het heeft gesmaakt? Tag dan eventjes @evalunalifestyle & @shehanashey in je story of post en eetsmakelijk!!