Home

Eva Luna Lifestyle

Eva Luna Lifestyle

Wekelijks verhalen, inzichten en inspiratie over je vrouwelijke gezondheid in
The Women's Health podcast.

Duik samen met mij in fascinerende wereld van vrouwengezondheid, met thema’s zoals hormonen, voeding, leefstijl, darmgezondheid, en de diepere levensvragen die Je als vrouw tegenkomt.

Hoe Shiane met kleine aanpassingen in haar levensstijl haar vermoeidheid, acné, menstruatie krampen en bloating verhielp en haar levensgeluk verbeterde.

The story of Shiane

Shiane worstelde lange tijd met aanhoudende vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en hevige krampen tijdens haar menstruatie.

Ze had geen energie meer voor sociale activiteiten en ze had het idee dat ze niet meer aanwezig was en zichzelf uit het oog verloren was. Haar huid verslechterde en dat was de druppel dat er iets moest veranderen.

In onze podcast deelt Shiane haar ervaringen en vertelt ze hoe de kleine, maar betekenisvolle aanpassingen in haar voeding en leefstijl al snel effect hadden.

Gast podcasts

N°12 Vertragen om te versnellen

Vertragen om te kunnen versnellen, wat betekent dat nou echt?

Het is is de meest waardevolle les die ik heb geleerd na een lange tijd hard werken en voortdurend in mijn hoofd zitten. 

De overtuiging dat hard werken de sleutel is tot een vervuld en succesvol leven, resulteerde in een hoog verantwoordelijkheidsgevoel, spijt, en vaak een onrustig gevoel gepaard met fysieke ongemakken.

Versnellen is niet de oplossing. Wat wel? Dat hoor je in deze podcast.

N°11 Mijn klant Anouck over strijden tegen obsessieve eetgedachten en niet lekker in haar vel zitten, naar balans en zelfverzekerdheid in haar leven zonder hormonale en darmklachten.

Stel je voor dat je leven in het teken staat van obsessieve eetgedachten en het onderdrukken van pijnlijke menstruatie- en darmklachten. Het beïnvloedt niet alleen jouw humeur, relaties en dagelijks functioneren, maar ook je eigenwaarde. Maar wat als er een weg is naar een leven zonder deze belemmeringen?

In deze aflevering deelt mijn klant Anouck Andes haar persoonlijke verhaal waarin ze haar obsessieve eetgedachten achter zicht liet en een fijne eetrelatie creëerde.

N°10 Alles wat je wilt weten over de overgang en menopauze

Voorlichting over de menopauze: daar doen we veel te weinig aan. De meeste vrouwen leren het door te doen, en dat kan een vrij heftige les zijn.

Opvliegers, gejaagdheid, urineverlies, slecht slapen en waar is in godsnaam je libido gebleven? Precies, er komt heel wat bij kijken.

Daarom pleit ik ervoor dat we ook dat gesprek vaker gaan hebben. Niet alleen meer period talks, maar ook praten over wat er daarna komt.

Want de overgang en menopauze – wat trouwens twee verschillende dingen zijn – zijn wederom een belangrijke fase in je leven, en in je lichaam. Je hormoonhuishouding verandert, om je voor te bereiden op je laatste menstruatie.

N°9 De samenhang tussen eetbuien en hormonen

Hoe vaak worstel jij met ‘eentje’? Een koekje, een reep, een blokje chocola. Je begint goed en plotseling raak je de tel kwijt en voel je de kille, lege chipszak. Je hand komt leeg – een beetje vettig en kruimelig – weer naar buiten. En dat voelt niet helemaal lekker.

De relatie die we hebben met voeding is bijna net zo gecompliceerd als elke andere relatie in ons leven. En soms voelt het alsof je veel minder controle hebt dan je zou willen. 

 

Ik heb goed nieuws: je brein en hormonen spelen hier een belangrijke rol in. Dat betekent echter niet dat je juist geen controle hebt. Jij bent medeverantwoordelijk voor hoe je brein en hormonen functioneren. Begrijpen hoe ze werken is stap 1. Vervolgens kun je met ze gaan werken, in plaats van ertegen.

N°8 Stoppen met anticonceptie: wat te verwachten en hoe herstel je sneller?

Anticonceptie wordt al decennialang aan vrouwen voorgeschreven aan vrouwen die allerlei klachten hebben. Die klachten worden vervolgens gemaskeerd, maar vrouwen blijven massaal aan de pil, spiraal, pleisters of wat dan ook. Vaak komen er uiteindelijk weer andere ‘vage klachten’ om de hoek kijken. Maar zelden wordt vrouwen geadviseerd om te stoppen met anticonceptie. 

De impact van jarenlang dagelijks extra hormonen tot je nemen, wordt langzaam maar zeker steeds duidelijker. Lees vruchtbaarheidsproblemen, darmklachten, huidproblemen of depressie. Maar ook je relatie en libido kunnen er flink onder lijden.

N°7 Alles over hormoonverstorende stoffen

Hormonale klachten die ontstaan door de producten die je dagelijks gebruikt?

Elke dag worden we blootgesteld aan meer dan 80.000 hormoonverstorende stoffen en synthetische chemicaliën die slecht zijn voor onze gezondheid en het milieu.

Vrouwen alleen al gebruiken gemiddeld 12 producten per dag en komen in aanraking met maar liefst 168 synthetische chemicaliën, waaronder hormoonontregelaars, kankerverwekkende stoffen en neurotoxinen.

Hormoonontregelaars zijn synthetische chemicaliën die hormonen in ons lichaam nabootsen, waardoor ons lichaam niet meer in staat is om de hormoonproductie en -functie goed aan te sturen. Hierdoor kunnen er allerlei klachten en problemen ontstaan, zoals een ontregelde cyclus, vruchtbaarheidsproblemen, PMS, brainfogs tot aan huidklachten.

 

N°6 Het verhaal van mijn klant Lynn Thissen: hoe ze haar ideale leven creëerde door rust te vinden bij haar zelf en haar klachten verdwenen.

In deze aflevering deelt mijn klant Lynn haar persoonlijke reis van het doorbreken van de vicieuze cirkel van diëten, eetbuien, negatieve gevoelens en overwerken, naar het vinden van rust en het leiden van haar ideale leven.

Toen Lynn startte was ze uitgeput en voelde ze zich overweldigd door haar dagelijkse leven. Haar lichaam begon fysieke klachten te vertonen zoals vermoeidheid, darmklachten en PMS-klachten.

Maar na iets meer dan een half jaar van intensief samenwerken, heeft Lynn haar leven volledig omgedraaid. Ze leeft nu een leven vol creativiteit, voldoening, energie en rust.

Ze deelt haar uitdagingen, hoe ze zich voelde en waar ze tegenaan liep. Hoe ze haar please-gedrag en perfectionisme heeft aangepakt, en hoe ze meer rust in haar leven heeft gevonden.

N°5 Hoe doorbreek je ongewenste gewoontes?

Ben jij die vicieuze cirkel ook zo zat? – Elke avond op de bank met een zak chips en een glas wijn, terwijl je eigenlijk nog van plan was om te sporten?

Of misschien wel stiekem de restjes van de kinderen opeet om het bord helemaal leeg te krijgen?

Geen zorgen, je bent niet de enige! Maar waarom is het dan toch zó lastig om die hardnekkige gewoontes te doorbreken?

In deze podcast gaan we op zoek naar de antwoorden, en geef ik je tips om die gewoonte-loop te doorbreken en nieuwe strategieën te integreren voor het creëren van nieuwe gewoontes.

N°4 Het belang van hormonen en de oorzaak van een hormonale disbalans

Ben je nieuwsgierig naar de belangrijkste rol van hormonen in ons lichaam en wil je meer weten over hormonale disbalans? In deze podcast duik ik in op de wereld van hormonen en laat ik je zien waarom ze zo belangrijk zijn voor onze gezondheid.

Veel vrouwen kennen alleen de bekende hormonen, zoals oestrogeen en progesteron, maar er zijn er veel meer dan dat. Hormonen hebben invloed op onze stoelgang, groei, eetlust, libido, humeur en nog veel meer.

Als er een hormonale disbalans optreedt, kan dat fysieke, emotionele en mentale klachten veroorzaken en onze gezondheid beïnvloeden. Daarom is het van belang om te begrijpen welke hormonen er in ons lichaam aanwezig zijn en hoe we onze hormonen in balans kunnen houden.

N°3 Alles over PMS

Meer dan 5% van de vrouwen ervaart PMS-klachten! Veel vrouwen denken dat het er simpelweg bij hoort, deze maandelijkse kwelling, maar dat hoort het niet.

Daarom gaan we in deze aflevering dieper in op wat PMS is, hoe je het herkent en hoe je het met leefstijl aanpassingen veranderen kunt.

En ik kan je alvast verklappen, oestrogeendominantie oftewel een te hoog oestrogeen hoeft niet alleen de reden van je PMS te zijn.

Dus, als je wilt weten hoe je PMS effectief kunt aanpakken, luister dan nu naar deze podcast.

N°2 Hormonen en je darmgezondheid

Waarom is je darmgezondheid zo belangrijk?

In deze aflevering ga ik dieper in op waarom je darmgezondheid essentieel is voor je hormonale gezondheid, immuunsysteem en mentale gesteldheid. ik leg je uit welke functie je darmen precies hebben en hoe die fysieke klachten ontstaan.

Dat je darmklachten krijgt is niet door de voeding die je eet, maar andersom. Natuurlijk geef ik je praktische tips mee hoe je die darmgezondheid kan verbeteren.

Dus ga er lekker voor zitten en veel luisterplezier!

N°1 Waarom is bewustzijn rondom onze vrouwelijke gezondheid essentieel?

In deze allereerste podcast ga ik dieper in op een belangrijk onderwerp: bewustwording rondom onze vrouwelijke gezondheid.

Het is bizar hoe weinig we eigenlijk weten over onze vrouwelijke gezondheid en hoe snel we fysieke klachten oplossen met de anticonceptiepil of pijnstillers.

Er heerst veel te veel taboe rondom vrouwelijke fysieke klachten en alles wat met onze vrouwelijkheid te maken heeft. Dit komt door het patriarchale systeem van macht en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, waardoor vrouwen geen economische onafhankelijkheid hadden en de zorg minder toegankelijk was.