You don’t need motivation, you need discipline. Or a system. Of wat al die andere Pinterest quotes ook aanbevelen. Leuk en aardig, maar het is alsnog fijn om iets niet met frisse tegenzin te moeten doen.
Zit je met sportkleren aan, maar zonder motivatie? Dit leer je razendsnel in deze blog:
- Neem de mogelijkheid om smoesjes te maken weg: zorg ervoor dat je voorbereid bent.
- Wees consistent, maak er een gewoonte van. Die zijn veel makkelijker te breken dan uitzonderlijke situaties.
- Weet waarom je iets doet, maar écht waarom. Als je een diepere reden hebt, een groter doel op de lange termijn, wordt het lastiger om jezelf teleur te stellen.
- Laat je gevoelens niet je acties bepalen. Dat betekent niet dat je je emoties moet onderdrukken, maar wel dat je ze niet te pas en te onpas als een excuus kunt gebruiken.
- Soms kan het helpen om een mantra te vinden, een quote of lyrics waar je echt in gelooft, die je keer op keer weer herinneren aan dat grotere doel dat je hebt.
- Zorg voor een stok achter de deur, het liefst iemand die je accountable houdt.
De gouden tip voor motivatie
Haha, gefopt. Die zit niet in die talloze YouTube filmpjes, zelfhulpboeken en toegegeven, ook niet in deze blog. Er is niet één ding dat je kunt doen of denken waardoor je uit het niets gemotiveerd bent om te doen wat je op dit moment aan het uitstellen bent.
Ik kan je allerlei handvatten, schema’s, tips en adviezen geven, maar concrete motivatie kan ik je niet overhandigen. Wat ik je wel kan geven, is een blik op je mindset, vragen die je jezelf kunt en eigenlijk ook moet stellen.
Hoe blijf ik zelf gemotiveerd?
Tuurlijk, als coach kan het lijken dat ik makkelijk praten heb. Maar ook ik ben maar een mens, en mis soms de motivatie. Wat dan? Voor mij is voorbereiding echt al het halve werk. Wanneer je al een beginnetje hebt gemaakt, alles klaar staat, is het lastiger om het niet af te maken.
De dingen die ik doe is actie ondernemen, plannen en consistent zijn. Als ik merk dat ik niet gemotiveerd ben ga ik eerst na waarom ik niet gemotiveerd ben. Ik loop dingen na zoals stress, slaap en kijk ook naar mijn verwachtingen en ritme. Is het realistisch om nu 100% gas te geven of is 75% ook goed?
Het is natuurlijk een balans tussen rust en een duidelijke structuur hebben. Doordat je veel voorbereid hebt, hoef je niet overal over na te denken en maak je dus minder gebruik van wilskracht. Alles valt en staat met een duidelijke structuur en planning, plus ook de juiste leefomstandigheden.
Puntje op de horizon
Oké, al die mensen die het leger in gaan. Die trainingen, in de kou, regen, fysiek zwaar, geen feestjes, veel opofferingen: hoe vinden ze daar in godsnaam nog mensen voor? Niemand heeft toch de motivatie om die dingen te doen?
Klopt. Die soldaten in training zijn niet gemotiveerd om onder prikkeldraad in de modder te kruipen. Ze zijn gemotiveerd om straks generaal te zijn. Ze denken vooruit. Die taken die ze moeten uitvoeren om bij dat eindpunt te komen, vragen geen motivatie, maar discipline.
Stel jezelf twee vragen
Oké, komen ze.
- Waar doe je het voor?
- Waar doe je het echt voor?
Je eerste antwoord zal vaak een stuk algemener of vager zijn dan het tweede, wanneer je echt even naar binnen duikt en graaft naar die intrinsieke motivatie.
Vind je why. Waar ga je echt voor? In het geval van training en voeding, denk dan verder dan wat je in de spiegel ziet. Ga vooral voor hoe je je voelt. Wat zul je niet hebben als je het niet doet? Durf daar ook emoties aan te koppelen, of de toekomst. Wees eerlijk en concreet.
Maak het niet te groot
Laten we eerlijk zijn, datgene waar je motivatie voor zoekt is waarschijnlijk prima te doen. Dagelijkse, Kleine, kortetermijn-offers (een overdreven woord voor dat anderhalf uurtje sporten), leveren je op de lange termijn enorm veel op.
Maak er gewoontes van
Duurt even, dat weet ik ook. Maar wanneer je van iets een gewoonte maakt, helpen smoesjes niet meer. Nu je nog elke keer moet nadenken en afwegen of je wel naar de sportschool moet, of waar je je portie fruit voor deze week vandaan gaat halen. Maar als je consistent bent, wordt dit een gewoonte, en die breek je lastig. Het wordt iets praktisch, iets waar je niet omheen kunt.
Voor gewoontes helpt het als je het op gezette tijden doet, met regelmaat. Zoek dus een manier om het in je bestaande schema in te passen, in plaats van dat volledig van tafel te vegen en opnieuw te beginnen met een schema voor je dag of week maken. Dan maak je het jezelf alleen maar lastiger.
Creëer een waterdicht systeem
Zorg simpelweg dat je eigen smoesjes niet werken. Kom je ‘s ochtends je bed niet uit en tik je twintig keer op snoozen op je telefoon naast je kussen? Ja, dan maak je het jezelf ook makkelijk. Of eigenlijk, moeilijk. Zet een echte wekker, of leg je telefoon aan de andere kant van de kamer. Irritant geluidje aan en slaap lekker. Daar ga je echt niet doorheen dromen in de ochtend. En die eerste stap, letterlijk uit je bed komen, moet je dan wel zetten, anders word je gillend gek. Maar het kan ook met plannen te maken hebben:
Laat je gevoelens niet je acties bepalen
Hoe makkelijk is het om in die flow mee te gaan? Koud: dekentje erbij. Beetje moe? Op de bank. Niet lekker in je vel? Zielig muziekje aan en gaan met die banaan.
Maar je kunt je gevoelens en emoties ook loskoppelen van je acties (bepaalde acties dan). Ik heb het niet over ze onderdrukken, maar in elk geval om ze niet als een excuus te gebruiken. Als je een slechte dag hebt gehad ga je je echt niet beter voelen als je ook een work-out skipt en bak ijs als avondeten eet. Integendeel, het zou je zelfs slechter kunnen laten voelen. Een ding is zeker: als je wél even dat moment pakt om goed voor jezelf te zorgen, aan je doelen te werken, is er tenminste IETS wat die dag goed is gegaan.
Lief voor jezelf zijn, betekent niet bij elke mogelijkheid jezelf een excuus te geven. Echt lief zijn voor jezelf, betekent goed voor jezelf zorgen – op de lange termijn.
Vind je mantra
Er is niet een ding dat ik kan zeggen waardoor het kwartje bij je gaat vallen en waardoor je altijd gemotiveerd zult blijven, until the end of time. Maar, hoe cheesy het ook kan klinken, een mantra kan je wel helpen op de momenten dat je er even geen zin meer in hebt.
Voor generieke motiverende quotes verwijs ik je graag naar instagram en Pinterest, of de muur van de gemiddelde sportschool. Maar misschien kom je ooit lyrics tegen, een uitspraak van iemand of een quote die er echt toe doet, die bij jou de juiste snaar raakt. Schrijf die op, herhaal die in je hoofd wanneer het even niet lijkt te lukken. Het proberen waard, toch?
Iemand nodig die je accountable houdt?
Wat ook helpt om gemotiveerd te blijven – of in elk geval om door te blijven gaan, ook zonder motivatie, is een stok achter de deur. Laat ik die rol van stok nou prima spelen.
Wil je iemand die met je meekijkt, waarmee je kunt sparren juist op die momenten dat motivatie mijlenver weg lijkt, en samen achterhalen hoe we voor jou een ritme kunnen creëren waar je zin in hebt? Let’s talk!
Vragen over online coaching? Neem vrijblijvend contact op.