Hoe werkt vetverlies?

Er zijn van die periodes dat je gewoon niet lekker in je vel zit. Je favoriete broek zit net te strak en je bent net niet helemaal gelukkig met wat je in de spiegel zit. Het mag allemaal wel wat gestroomlijnder. Je wilt dus graag wat vet kwijt. Maar hoe werkt vetverlies eigenlijk? Ik vertel je er alles over!

Wat is vet eigenlijk?

Vet is de energieopslag van je lichaam. En die energie haal je uit alles wat je eet en drinkt. Je bruine boterhammen met een dikke laag pindakaas, je appel, dat glaasje wijn op de vrijmibo, die zak M&M’s die – geef het maar toe – helemaal op moet, het is allemaal energie. Je lichaam gebruikt die energie voor alles wat het doet. Bewegen, denken, ademen, je eten verteren, hormonen aanmaken. You name it, je lichaam doet het allemaal van de energie uit je voeding. Het teveel aan energie slaat je lichaam op in vetcellen.

Vet in de oertijd

In de oertijd was dat een superhandig mechanisme: je lijf wist nooit wanneer je weer een mammoet te pakken kreeg die je kon opeten voor nieuwe energie, dus je lijf sloeg voor de zekerheid alle energie die het niet gebruikte op voor magere tijden. Dan konden je spieren het vet verbranden om toch de benodigde energie vrij te kunnen maken om te kunnen blijven leven. Maar tegenwoordig is er in het westen altijd eten voorhanden (overconsumptie!), dus je lichaam hoeft die energiereserves eigenlijk nooit aan te spreken. En dan zit je dus ineens met vetjes, kwabjes en love handles waar je helemaal niet om gevraagd had.

Hoe werkt ververlies

Vet is ook nuttig

Voordat we vet nu ontzettend gaan lopen shamen: het is niet alleen maar vervelend en ongezond. Je lichaam heeft het ook nodig. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk voor de aanmaak van je hormonen. Daarnaast houdt het je lekker warm en het is een soort van stootkussen voor je botten en organen. Dankzij je vet breek je niet al je botten als je eens keer valt. Je hebt dus absoluut vet nodig! Je wilt er alleen niet te veel van hebben.

 

Te veel vet is ongezond

Dat ongewenste vet is namelijk niet alleen vervelend omdat je het niet meer in je favoriete skinny jeans gepropt krijgt, te veel vet is ongezond. Je hebt meer kans op diabetes type 2, en het risico op hart- en vaatziekten en kanker wordt groter. Zeker als je veel buikvet hebt (halloooo, muffin top!) wordt de kans dat je een van deze aandoeningen ontwikkelt groter. Ik zeg dit niet om je bang te maken, ik wil je alleen wel graag dat je je er bewust van bent, zodat je actie onderneemt richting een duurzame, bewuste leefstijl.

Hoe kun je vet kwijtraken?

Heel kort door de bocht: als je vet kwijt wilt raken, moet je meer energie verbruiken dan er binnenkomt. Omdat er te weinig energie binnenkomt, gaat je lichaam aan de slag met je vetreserves. En die verdwijnen dan als sneeuw voor de zon. Zo’n negatieve energiebalans kun je op twee manieren bereiken: of je gaat minder eten of je gaat meer bewegen. Maar zoals ik al zei, is dit een beetje kort door de bocht. Er zijn meer factoren die invloed hebben op vetverlies.

Factoren die invloed hebben op vetverlies

Goed, alleen minder eten en meer bewegen gaat je dus niet helpen om al je vetjes kwijt te raken. Daarvoor moet je met nog vijf dingen rekening houden.

  1. Doe aan krachttraining

Je lijf gaat dus reserves aanspreken als er minder energie binnenkomt dan het nodig heeft. Maar je lijf kiest daar niet altijd je vetreserves voor uit. Nee, dat zou het te simpel maken. Je lichaam is niet alleen superintelligent, het is ook mega-efficiënt. Het neemt de energie die het makkelijkst voorhanden is. Uit je spierweefsel bijvoorbeeld.  Dat kan je lichaam ook gebruiken als energiebron en dat is nou precies wat je niet wilt! Spieren geven jou namelijk die gestroomlijnde look waar je naar op zoek bent. Bovendien verbruikt spiermassa in rust meer energie, dus met meer spiermassa gaat de vetverbranding ook door als je lekker op de bank je favoriete serie zit te bingewatchen! De chips kun je beter laten staan of je moet ze op een heel bewuste manier in je leefstijl weten te passen.

Als je aan krachttraining doet, bouw je juist spiermassa op. Je verbrandingssysteem krijgt daarmee een signaal dat dit weefsel blijkbaar nodig is en dan kiest het andere reserves om energie uit te halen: je vetreserves. Zo verlies je vet, terwijl je meer spiermassa aanmaakt. Je vetpercentage wordt dan dus lager.

  1. Doe niet te veel cardio

Met cardiotraining, zoals hardlopen, fietsen, touwtjespringen, verbruik je behoorlijk wat energie. Prima dus voor vetverlies, zou je zeggen. Nah, niet helemaal. Natuurlijk verbrand je er vet mee, maar als je veel cardio doet, vraagt zo veel van je lijf dat het zomaar zo kan zijn dat je lichaam spierweefsel gaat verbranden voor energie. Niks al Netflixend vet verbranden dus. En we weten allemaal dat er tijden zijn dat we minder fanatiek zijn met cardio. Omdat het regent en je niet wilt gaan wandelen. Omdat je moe bent. Of gewoon omdat je geen zin meer hebt. Dan verbruik je niet zo veel energie meer met je work-out én je hebt ook nog eens minder spiermassa dat in rust meer energie verbruikt. Als je dan je voedingspatroon niet aanpast, zijn die vetjes zo weer terug.

  1. Verminder stress

Ben jij een stresskip? En wil je wat vet verliezen? Dan doe je er goed aan om eerst de stressfactoren aan te pakken. Wanneer je stress hebt, maken je bijnieren namelijk cortisol aan. Cortisol speelt een rol in de aanmaak van buikvet. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel meer gaat schommelen en dat kan ervoor zorgen dat je sneller gaat snacken. Zei iemand hier vicieuze cirkel? Met stress maak je het jezelf dus dubbel zo moeilijk om vet te verliezen. Tenzij je wel van een uitdaging houdt, doe je er dus goed aan om je stress te verminderen.

  1. Zorg voor voldoende hersteltijd

Als je aan krachttraining doet, beschadig je je spieren. Er komen allemaal kleine scheurtjes in. Je lichaam vult deze scheurtjes op met nieuw spierweefsel. Meer spierweefsel kost meer energie en dat is dan weer goed voor de vetverbranding. Maar je lichaam kan je spieren alleen herstellen als het voldoende rust krijgt. Als je maar door blijft trainen, blijf je je spieren beschadigen, zonder dat ze gerepareerd worden. In het beste geval groeit je spiermassa niet, waardoor je moeilijker vet verbrandt. . Geef je spieren dus ook voldoende rust!

  1. Slaap voldoende

Door te weinig slaap heb je de volgende dag bovendien ook nog eens vaker trek, waardoor je sneller gaat snacken. Heb je die vicieuze cirkel weer. Je wordt er prikkelbaarder en minder weerbaar door, waardoor je gevoeliger bent voor sociale druk en nee zeggen tegen “nog eentje dan” nog een stuk moeilijker wordt. Daarnaast is slaap essentieel om je spieren na een workout te laten herstellen. Je lijf heeft daar groeihormonen en testosteron voor nodig. Slaap je te weinig, dan maak je te weinig aan en kun je niet groeien in spiermassa. Daardoor verbrandt vet minder snel.

Waarom word ik zwaarder terwijl ik zo goed bezig ben?

Mag ik je een advies geven? Als jouw humeur bepaald wordt door dat getalletje op die weegschaal, doe hem dan maar gewoon de deur uit. Of verstop hem ergens op zolder. Je gewicht zegt namelijk helemaal niks over hoe goed jij bezig bent. Omdat spiermassa zwaarder is dan vet, word je vaak zwaarder als je gaat trainen. Je verliest namelijk vet en krijgt er spieren voor terug. Werk liever aan je relatie met je spiegel. Ben je tevreden met wat je ziet? Mooi! Dan heb je je doel bereikt of je bent in ieder geval goed op weg. Wil je toch graag een getal aan je vooruitgang hangen? Koop dan een meetlint. De omvang van je buik, heupen, benen zegt namelijk veel meer dan een getal op een weegschaal. En maak regelmatig foto’s om te zien hoe je lijf verandert dankzij jouw harde werken!

Waarom lukt het niet om plaatselijk vet te verliezen?

Ja, was het maar zo simpel, hè? Alleen dat vet op die heupen aanpakken. Of op die buik. Maar plaatselijke vetverbranding bestaat niet. Er bestaat wel vet dat lastiger aan te pakken is en dat vet kan bij iedereen op een andere plaats zitten. Als je het vet op je buik maar niet weg krijgt, dan komt dat doordat je algehele vetpercentage nog niet laag genoeg is. Je lichaam is namelijk ook gewoon lui: het haalt de energie uit vetreserves die het makkelijkst te verbranden zijn. De moeilijkere plekken laat het gewoon links liggen zo lang het niet nodig is. Je moet dus eerst het vet op de makkelijke plekken wegwerken, voordat je lichaam aan de slag gaat met het vet op de meer hardnekkige plaatsen. Vergeet het buikspierkwartier en ga aan de slag met krachttraining voor je hele lichaam. Als je daarnaast zorgt voor een negatieve energiebalans en je ook zorgt voor voldoende rust en ontspanning, zul je zien dat uiteindelijk ook je hardnekkige vetjes de strijd opgeven.

Samengevat

Als je vet wilt verliezen, moet je de volgende dingen onthouden:

  • Zorg voor een negatieve energiebalans: verbruik meer energie dan je via je voeding binnenkrijgt
  • Doe voldoende krachttraining
  • Doe juist niet te veel cardio, zorg er gewoon voor dat je regelmatig lekker beweegt
  • Slaap genoeg en bouw rustdagen in
  • Vermijd stress
  • Blijf op je doel focussen
  • Vetverlies ¹ gewichtsverlies, als je vet verliest, kan het even duren voor je dat op de weegschaal terugziet
  • Focus je niet op de weegschaal, maar meet je omtrek en kijk vooral of je blij bent met wat je in de spiegel ziet
  • Plaatselijk vet verliezen lukt niet, je moet altijd het geheel aanpakken

Wil je samen eens je situatie bespreken en kijken hoe we samen dat stapje verder kunnen maken? Plan dan een kennismaking in! 

Heb je vragen over deze blog of over online coaching voor vrouwen? Neem vrijblijvend contact met mij op.

error: Content is protected !!