Een etentje buiten de deur draait meer om de gezelligheid dan het gezonde. Maar het kan ook lastig zijn om zorgeloos te genieten als je net juist zo goed bezig bent met trainen en voeding. Ben je daardoor dan beperkter in je keuzes? Spoiler alert: dit artikel wordt geen lange lijst met dingen die je zeker niet moet of mag doen.
Staat je reservering zo al gepland? Hier lees je snel alle tips die in dit artikel gaan komen.
- Je hoeft niet te compenseren door voor of na je etentje minder te eten. Het draait om een gezonde relatie met voeding. Dat betekent ook ervan genieten!
- Voel je niet verplicht tegenover je tafelgenoten om nog dat extra drankje of dessert te bestellen. Ze komen er echt wel overheen als je dat niet doet.
- Zie eten in een restaurant als wat het is: een maaltijd. Dat betekent dat je ook de nodige voedingsstoffen binnen moet krijgen.
- Rode sauzen zijn doorgaans beter dan witte. Wil je zelf in de hand hebben hoeveel saus je eet, vraag dan of hij apart geserveerd kan worden.
- Drankjes tellen ook! Wil je letten op de calorieën? Take it slow with alcohol en frisdrank. Ga voor light varianten en drink lekker veel water.
- Realiseer je dat één etentje buiten de deur niet meteen al je behaalde resultaten terugdraait. Net zoals dat je van één training niet meteen in shape komt.
Gezond eten gaat ook om je relatie met voeding
Het gaat er niet alleen om wat je in je mond stopt, maar ook wat er in de rest van je hoofd rondgaat. Een diner buiten de deur betekent dus niet dat je vooraf of achteraf moet gaan compenseren. Je wilt een duurzame relatie met voeding opbouwen. Quick fixes horen daar niet in thuis. De verleiding weerstaan is geen nieuwe vorm van krachttraining en jezelf een flink schuldgevoel aanpraten, verbrandt geen extra calorieën.
Slim en toch lekker uit eten met deze tips
Het gaat er niet om wat je wel of niet ‘mag’. Vooropgesteld: je mag alles. Wil je er echter wel rekening mee houden, dan zijn er een aantal dingen die je moet weten over de invloed van bepaalde voeding op je doelstellingen. En een aantal andere tips. Want het gaat echt niet alleen om wát je eet.
Je bent niks verplicht
Niet aan jezelf, en niet aan anderen. Je mede-eters en die vriendelijke serveerster komen er vast wel overheen als jij ervoor kiest om het toetje over te slaan of niet al je frietjes op te eten. Is nee zeggen niet jouw ding, en ben je bang dat mensen er wat van denken? Realiseer je dan: dat valt waarschijnlijk wel mee. Jij kijkt er zelf ook niet raar van op als iemand anders een rondje overslaat, toch? Stem het ook gerust af met je gezelschap voordat de serveerster komt om last-minute beslissingen te voorkomen. En je kunt er altijd voor kiezen om iets te delen. Nog gezelliger!
Voedzaamheid en verzadiging
Ook eten in een restaurant heeft een doel: het is een maaltijd, je gaat je lichaam voeden. Bekijk het dan ook als een maaltijd: je moet genoeg binnenkrijgen, maar ook niet overeten. Vooraf jezelf uithongeren zodat je “meer ruimte hebt” voor al dat lekkers, is niet hoe je je gemiddelde avondmaal zou aanvliegen, toch? Eet dus gerust een lichte maaltijd vooraf zodat je er niet uitgehongerd verschijnt en irrationele keuzes maakt. Hangry, much?
Je volproppen heeft ook weinig zin. Eet tot je voor 80% vol zit. Als je merkt dat je puur alleen nog dooreet omdat de rest dat ook doet, is het tijd to put the knife down.
GIF via Giphy
Vlees- of vissoorten of veggie?
De keuze is vast reuze, dus het helpt altijd al om vooraf op de menukaart te kijken zodat je niet overweldigd wordt door de opties. Misschien twijfel je altijd al tot het laatste moment, dus wees voorbereid, zeker als je een bewuste keuze wilt maken.
Goed om te weten: met magere vlees- en vissoorten zoals kip, biefstuk, witte vis en schaal- en schelpdieren zit je goed. Hiermee krijg je eiwitten binnen, maar beperk je de hoeveelheid calorieën. Ga liever voor een gekookte, gegrilde, gebakken of gestoofde variant in plaats van gefrituurd.
Nogmaals: eten in een restaurant is ook een maaltijd. Dat betekent dus dat dit een van de momenten is dat je vitaminen, vezels en mineralen binnen kunt krijgen. Groenten zijn dus nooit mis. Ook niet als extra lekkere side dish.
GIF via Giphy
Let op de sauzen
Je kunt in de basis nog zo’n gezond gerecht bestellen, maar een saus kan het helemaal anders maken. Wil je veel calorieën vermijden, vermijd dan een saus op basis van room of vet. Rode sauzen bevatten doorgaans minder calorieën dan witte, maar dat is geen garantie. Bij twijfel, vraag je de bediening even wat erin zit. Zelf je porties bepalen? Vraag dan of je sauzen en dressings los bij je gerecht kunt krijgen. Net wat meer controle.
Drankjes tellen ook
Wil je rekening houden met je calorie-inname, vergeet dan niet dat je drankjes ook tellen. Cocktails tikken natuurlijk behoorlijk aan. Met een wijntje of biertje is niks mis, maar vergeet niet om ook wat water te drinken tussendoor. En niet-alcoholische drankjes zijn niet per se beter dan alcohol. Ook fris- en vruchtendranken bevatten flink wat calorieën. Je kunt daarom ook gaan voor light-varianten zoals zero, of een sprankelende Rivella.
Wat er gebeurt als je met andere mensen eet
Onderzoek toont keer op keer aan dat we onze gewoontes en gedragingen aanpassen op de mensen om ons heen. Dat zal je vast niet verrassen, maar wat we dan eigenlijk doen, misschien wel. Deze aanpassingen gebeuren overigens zonder dat er over gepraat wordt: we doen het onbewust. Dacht jij even dat je geen gedachten kon lezen, he?
- Hoeveel je eet hangt af van hoeveel je tafelgenoot eet. Zit je tegenover een grote eter, dan eet je gemiddeld meer dan je alleen zou doen. Een kleine eter zorgt ervoor dat ook jij minder eet. Dit werkt zelfs als je tegenover een vreemde zit.
- The more the merrier: ook de grootte van de groep waarmee je eet beïnvloedt hoeveel je eet. En flink zelfs.
- Dineer je met één persoon, dan consumeer je 33 procent meer calorieën.
- Twee personen, dan consumeer je 47 procent meer calorieën.
- Drie personen, dan consumeer je 58 procent meer calorieën.
- Vier personen, dan consumeer je 69 procent meer calorieën.
- Vijf personen, dan consumeer je 70 procent meer calorieën.
- Zes personen, dan consumeer je 72 procent meer calorieën.
- Zeven of meer mensen? Dan is het 96% meer.
GIF via Giphy
Leuk, maar wat heb je aan die informatie? Betekent dit dat je dan maar beter niet meer met grote groepen of grote eters aan tafel moet schuiven? Je vriendengroep moet gaan uitdunnen? Nee. Wat belangrijk is om uit deze fun facts te halen, is dat je ook maar een mens bent, en je brein laat je bepaalde dingen nou eenmaal doen. Daar hoef en kun je je niet altijd tegen verzetten. Accepteren kun je leren.
Je resultaten zijn niet in een dag gebouwd, of afgebroken
Laten we eerlijk zijn: als jij je doelstellingen niet behaalt, heeft dat aan meer gelegen dan dat ene avondje uit eten met je vrienden. Als je niet kunt genieten van etentjes buiten de deur, dan is er meer mis. Voel je dus vooral niet schuldig van een avondje lekker lang tafelen. Geniet met volle teugen van dat desert. En geniet de dag daarna weer even hard van je work out en gezonde maaltijd.
Merk je dat je moeite hebt met je maaltijden plannen?
Juist als je een doel voor ogen hebt, kan het extra lastig zijn om te bepalen wat je wel en niet wil doen. Kom je nou echt sneller bij je doelen als je dat etentje cancelt? Nee joh. Waar struggle je het meest mee? Vertel het me, en we zoeken samen een oplossing. Plan hier een vrijblijvende call. Talk soon!
Vragen over online coaching? Neem vrijblijvend contact op!