HELP! Waarom werken mijn buikspieroefeningen niet?

Het is mid februari en je bent al aan het nadenken over hoe je die keiharde buikspieren kunt krijgen voor aankomende zomer. Dagelijks een buikspier kwartier, 100 crunches per dag en plank-challenges zouden moeten werken toch? Helaas niet.

Ondanks het ‘brandende’ gevoel dat je van buikspieroefeningen krijgt, brengen buikspieroefeningen je in realiteit niet dichterbij het zien van werkelijke resultaten. Dit komt omdat het zien van buikspieren niets te maken heeft met het trainen van je buikspieren, maar eerder het verminderen van je buikvet.

“Abs are made in the kitchen”

Het verliezen van lichaamsvet komt neer op een eenvoudige relatie tussen verbruikte calorieën en verbrande calorieën. Je lichaam verbrandt altijd calorieën, elk uur van de dag, zelfs als je niets doet. Dit noemen we het ‘basale metabolisme’. Daar komt bij dat elke actie die je gedurende de dag uitvoert, sporten of simpelweg elke vorm van beweging, bijdraagt aan het verbranden van extra calorieën.

Maar elk verhaal heeft twee kanten. Je verbrandt calorieën, maar je krijgt ook calorieën binnen. Alles wat je gedurende de dag eet komt binnen als calorieën. Om lichaamsvet te verliezen, is het noodzakelijk dat de hoeveelheid calorieën die je nuttigt minder is dan de hoeveelheid verbruikte energie. Voeding in combinatie met de juiste trainingsstimulans is dus de sleutel tot het verkrijgen van buikspieren. Door een voedzaam dieet te handhaven, ben je in staat de hoeveelheid calorieën te controleren, wat betekent dat je vet zal verliezen en eindelijk stappen maakt om keiharde buikspieren te krijgen!

Maar kan ik mijn buikvet verliezen door middel van buikspieroefeningen?

Naast een gezond voedingspatroon helpt sporten zeker om lichaamsvet te verliezen simpelweg doordat het bijdraagt aan het benutten en verbruiken van energie. Maar helpen buikspieroefeningen specifiek om het lichaamsvet rondom je buik te verminderen?

Het Journal of Strength & Conditioning Research onderzocht deze vraag. In 2011 hebben zij onderzoekdeelnemers gevraagd om over een periode van zes weken niets anders te doen qua sport dan een basisprogramma van buikspieroefeningen.

Deelnemers aten dezelfde hoeveelheid voedsel en deden aan dezelfde hoeveelheid beweging als voordat ze aan het onderzoek begonnen. Na het onderzoek werd het lichaamsgewicht, vetpercentage, buikomtrek en abdominale kracht van de deelnemers gemeten en vergeleken met de cijfers van vóór het onderzoek. Niet verassend bleek uit het onderzoek dat sit-ups en soortgelijke buikspieroefeningen geen bijdrage hadden geleverd aan het verminderen van lichaamsvet, buikvet of buikomtrek.

Dus hoe kan sporten mij helpen om buikspieren te krijgen?

We hebben vastgesteld dat het doen van buikspieroefeningen het buikvet niet zal verminderen. Maar waarom? Omdat het idee dat je lichaamsvet kan verliezen op een plek door alleen dat specifieke lichaamsdeel te trainen niet klopt. Dit is helaas een misvatting. Het verliezen van buikvet gaat eigenlijk over het verlagen van het totale lichaamsvetpercentage. Om buikvet te verminderen moet het totale lichaamsvet over het gehele lichaam verminderd worden. Dit wordt het beste bereikt door oefeningen te doen die een grote hoeveelheid spieren in beslag neemt, voor dit type oefeningen heb je veel calorieën nodig om de inspanning te kunnen leveren. Dus, het geheim voor het verbranden van buikvet is om oefeningen te doen die niet alleen focussen op buikspieren, maar op full-body oefeningen waarbij meerdere spieren tegelijkertijd gebruikt worden. Dit wordt ook wel compound oefeningen genoemd. Omdat er tijdens compound oefeningen meerdere spieren tegelijkertijd worden belast moet je lichaam meer zijn best doen om zijn evenwicht te bewaren. Hierbij gebruik je jouw core om je rugwervel te kunnen stabiliseren en om kracht te kunnen verplaatsen.

Hoe nu verder?

Het antwoord op deze vraag is vrij simpel. Door minder te eten en meer te bewegen zullen jouw buikspieren zichtbaarder worden. Door middel van een op de individu afgestemd voedings-en trainingsplan kan dit eindelijk gerealiseerd worden. Wil je hier meer over weten of heb je vragen? Neem gerust contact met mij op.

P.S. Wil je weten wat mijn favoriete full-body oefeningen zijn? Ik doe graag: squatswalking lungesdeadlifts, en de overhead press.  Bij het uitvoeren van deze oefeningen zul je merken dat jouw buikspieren in veel grotere mate geactiveerd worden dan bij sit-ups. Dit betekend meer verbruik van energie en een sterkere core, een echte win-win situatie.