Geroosterde aubergines van Yotam Ottolenghi

Aubergine is een groente waar ik normaal gesproken geen raad mee weet. Maar wanneer je Ottolenghi openslaat krijgt elke groente een heel nieuw leven. En dan nog niet eens gesproken over de smaak! Daarom deel ik dit pareltje uit zijn boek!

Wat heb je nodig?

  • 0.05 g saffraan
  • 3 el water
  • 150g Griekse yoghurt
  • 1 teen knoflook
  • 1 el olijfolie (officieel 5)
  • 2 el citroensap
  • 2 aubergines
  • 2 grote witte uien
  • 4 el granaatappelpitjes
  • 1tl Komijnzaad
  • 1tl karweizaad
  • Optioneel: 20 basilicumblaadjes (had ik niet)

*Alles liefst zo vers mogelijk!

! Let op de saus bereid je 3 dagen van te voren

Zo lukt het altijd:

  1. Laat de saffraan 5 min. trekken in een kommetje met heet water.
  2. Doe de komijnzaad en karweizaad in een vijzel en kneus de kruiden.
  3. Snijd de knoflook ondertussen in fijne stukjes. Snijdt de uien in grote ringen. Fruit de ui en de knoflook en het karwei-komijn mengsel.
  4. Doe saffraan, komijn-karwei mengsel en knoflook vervolgens in een kommetje. Voeg daar de yoghurt, de olijfolie, het citroensap en zout bij toe. Meng het tot een gladde saus en breng eventueel nog op smaak met zout. De saus moet 3 dagen intrekken (patience voor dit gouden sausje😳)
  5. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  6. Snijdt de aubergines in de lengte of zoals ik in dunne plekjes en leg ze op een bakplaat met met bakpapier.
  7. Snijd het vlees van de vrucht kruislings in, maar zorg dat het de buitenkant (paarse) heel blijft. Tip de slices nog even aan met olijfolie of spray en breng op smaak met wat extra peper en zout.
  8. Rooster de aubergine 40 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn en laat ze dan vervolgens afkoelen.
  9. Serveer de aubergine helften op een platte schaal en verdeel daarover de saffraan-yoghurt.
  10. Bestrooi met de pijnboom- en granaatappelpitten, leg de basilicumblaadjes (optioneel) erop en serveer.
  11. Enjoy!

Voedingswaarde:

  • 160 Calorieën
  • 5g Eiwit
  • 10g Koolhydraat
  • 10g Vet
  • 4g Vezel

Ga je het receptje probeer, tag (Evalunalifestyle) me dan even in je creatie!

Heb je vragen over dit recept of over online coaching en voeding? Neem vrijblijvend contact met mij op.

error: Content is protected !!