Heb je COVID-19 gehad, of het vaccin? Dan weet je vast alles van de effecten van het virus zelf of de bijwerkingen die je in de dagen na de prik kunt voelen. Grieperig, koorts, een pijnlijke arm en hoofdpijn – het kan allemaal voorkomen, en is vooral een teken dat je lichaam tegen het virus vecht.
Maar nu we in een rap tempo gevaccineerd worden stellen steeds meer vrouwen de vraag: kan het zijn dat COVID of het vaccin mijn menstruatie heeft beïnvloed? Is het lijstje bijwerkingen wel lang genoeg, en houdt het genoeg rekening met ons vrouwen? Terecht dat we ons zorgen maken als dit veranderd! Want nee, dit is niet normaal.
Misschien heb je zelf gemerkt dat je menstruatie later kwam dan verwacht na de prik of een besmetting, of was hij minder of juist heftiger. Of misschien zelfs helemaal weg? Hoe zit dat nou echt – gebaseerd op de huidig lopende wetenschappelijke onderzoeken?
Laten we de huidige situatie en lopende onderzoeken daarom nader bekijken. Ik neem je mee in de bevindingen vanuit een neutraal standpunt. Waar staan we nu?
In deze blog:
- Hoe het vaccin invloed op je menstruatie kan hebben: je lichaam leert vechten tegen een virus, waardoor je ook bijvoorbeeld koorts en andere klachten kunt krijgen. Je immuunsysteem en cyclus werken ook op elkaar in, dus het vaccin kan je menstruatie zeker beïnvloeden.
- Hoe COVID invloed op je menstruatie kan hebben: net als de griep en andere ziektes kan COVID je cyclus heel even aantasten, simpelweg omdat je lichaam even met andere dingen bezig is.
- Waarom we het meer over ongesteld zijn moeten hebben: veel vrouwen schrikken van een verandering in hun menstruatie na het vaccin, en die stress kan meer klachten teweeg brengen. Als we hier open over praten, hoeft dat niet het geval te zijn.
- Wat de wetenschap zegt over vruchtbaarheid en zwangerschappen.
- Stress en je ongesteldheid: ongesteld worden in een pandemie is een stressvolle bezigheid. Hoe zit het met jouw selfcare?
- Welke supplementen je kunt nemen: ik geef je een lijstje van supplementen die je immuunsysteem op peil houden.
Heeft het vaccin tegen COVID-19 effect op je menstruatie?
Heb je je eerste en misschien wel tweede prik gekregen, dan heb je vast de folders en posters gezien met informatie over mogelijke bijwerkingen.
Maar de afgelopen maanden deelde een groeiende groep vrouwen op social media en met hun huisarts een andere zorg: hun menstruatie was te laat, heftiger of juist veel minder heftig dan normaal. Wat ze gemeen hadden? Ze waren recent gevaccineerd.
Dit onderzoek stelt: er is tot op heden geen reden voor paniek. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar het effect van COVID of het vaccin op je menstruatie, mede zodat het je vruchtbaarheid en zwangerschap niet kan schaden. (1) Dat kunnen we uiteraard betwijfelen, gezien de lange termijn effecten nog niet bekend zijn. Daarom meldt al je klachten, hoe je dit kunt doen, lees je verder in mijn artikel.
Hoe kan het dan toch dat vrouwen massaal veranderingen opmerken?
Het vermoeden is dat dit gebeurt omdat je immuunsysteem en cyclus nauw met elkaar verbonden zijn.
Het baarmoederslijmvlies maakt deel uit van het immuunsysteem – er zijn immuuncellen in bijna elk deel van het lichaam, dus ook in je baarmoeder.
Lees hier hoe je menstruatie ook alweer precies werkt
Immuuncellen en met name hormonen spelen een rol bij het opbouwen, onderhouden en afbreken van het baarmoederslijmvlies. Na vaccinatie circuleren er allerlei signalen door het lichaam die mogelijk invloed kunnen hebben op immuuncellen. Dit kan ertoe leiden dat het je cyclus even verstoord wordt.
Het kan ons immuunsysteem zijn dat hard aan het werk is. Het vaccin kan voor koorts en andere bijwerkingen zorgen, dus een verstoorde menstruatie is in dat daglicht zo gek niet.
Van zowel het griep- als HPV-vaccin weten we dat ook zij de menstruatiecyclus tijdelijk kunnen verstoren, maar er zijn veel studies die aantonen dat dit geen gevolgen heeft voor je vruchtbaarheid. Belangrijk is het om dus wel kritisch te blijven en echt voor jezelf deze beslissing te nemen.


Kan COVID zelf je menstruatie beïnvloeden?
Laat ik het zo zeggen: ooit de griep gehad en snotterend zitten wachten op je menstruatie? Grote kans dat die toen ook wat later of anders was dan normaal.
Wanneer je lichaam bezig is om tegen een virus te vechten, kan je cyclus verstoord worden. Zie het als je lijf dat prioriteiten stelt. Na een of twee cycli zou je weer op de goede weg moeten zitten – als je dat voorheen ook was tenminste.
Uit de studie in 2020 bleek dat het slijmvlies van de baarmoeder waarschijnlijk veilig is voor directe infectie door het coronavirus. Dit komt doordat het tijdens de menstruatiecyclus lagere niveaus van ACE2 heeft, de receptor waaraan het nieuwe coronavirus zich bindt. (1)
Waarom we het hier over moeten hebben
Hoewel het niet wetenschappelijk is aangetoond dat covid of het vaccin een effect kan hebben op je menstruatie, zouden we het er toch meer over moeten hebben. Op de minste plaats omdat onverwachte veranderingen in je cyclus nogal wat stress kan veroorzaken. Door die stress kan je cyclus nog meer ontregeld raken.
Dus: let’s talk about periods! Deel deze info met zusjes, moeders, nichtjes en vriendinnen zodat er meer bewustzijn ontstaat rondom menstruaties en onze gezondheid.
Merk je zelf deze bijwerking (of iets anders) en wil je dat melden? Dat raad ik je aan dit te doen bij het bijwerkingencentrum.
Klachten die ik de afgelopen maanden opmerkte bij mijn coachees
- Kortere menstruatie cyclus
- Hele heftige cyclus met meer bloeding
- Geen ovulatie en uitblijvende cyclus
- Meer last van hoofdpijn of vermoeidheid
Zwangerschap en het vaccin en Covid-19
Misschien denk je nu: shit, maar wat als ik zwanger ben of wil worden dan, wat heeft die kleine disruptie in mijn cyclus dan voor gevolgen. Wederom: wees gerust: wanneer je zwanger bent wordt dit baarmoederslijmvlies door verschillende processen in stand gehouden. Bovendien is er genoeg wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het vaccin verder helemaal veilig is voor zwangere vrouwen. (2)
Ben je zwanger en niet gevaccineerd, dan is het wel raadzaam om op je hoede te zijn voor COVID zelf. Andere infecties dan COVID kunnen leiden tot een miskraam, en onderzoek laat al zien dat heftige Covid-19-infecties kunnen leiden tot vroeggeboortes. (3) De kans dat je en zware infectie krijgt is groter wanneer je niet gevaccineerd bent. (4)
Bron: https://www.nature.com/articles/d41586-021-00578-y
Stress en je menstruatie
Zoals ik eerder al benoemde, kan de stress van een uitblijvende menstruatie hem nog later maken. En stress, dat is voor veel mensen een groot thema het afgelopen anderhalf jaar. We zitten in een pandemie en veel is onzeker.
Met minder menselijk contact, veel onduidelijkheden en grote gevolgen zoals werkloosheid of zieke familieleden en vrienden is het niet gek dat we massaal gestrest raken.
Dat kan ook invloed hebben op je cyclus, en is echt de moeite waard om aan te pakken. Merk je zelf dat je niet helemaal lekker in je vel zit door stress en wil je er zelf mee aan de slag? Begin dan eens met mijn artikel over beter omgaan met stress.
Het gaat om een tijdelijke competitie om energie en nutriënten en daarin krijgt de ergste dreiging voorrang.
Wat kun je doen om bijwerkingen te voorkomen?
Je immuunsysteem een handje helpen! Natuurlijk zijn supplementen geen last-minute oplossing de week voordat je het vaccin krijgt en ze helpen niet tegen COVID, maar hoe beter je voor je immuunsysteem zorgt op de lange termijn, hoe beter beschermd je bent.
Met Vitamine C bescherm je je cellen al heel wat, maar deze supplementen en kruiden kunnen een extra steuntje in de rug bieden:
- Vlierbes: draagt bij aan een gezonde afweer en zit vol met antioxidanten. Wel alleen gekookt nemen, vanwege de toxische stoffen. (5)
- Kurkuma heeft een ontstekingsremmende functie. Dit kan je als kruiden in je eten toevoegen (6)
- Selenium: met drie stuks paranoten krijg je hier al genoeg van binnen. Selenium werkt als een antioxidant, stimuleert je afweersysteem en helpt je schildklier. (7)
- Zink: deze mag niet in het lijstje ontbreken. Goed voor heel wat zaken zoals de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel – maar dus ook voor je afweersysteem. (8)
- Vitamine B en D: ook dit dynamische duo heb je nodig om alle processen goed te laten verlopen. (9)
Verder moet je natuurlijk goed blijven eten, sporten en slapen om je lichaam gezond te houden. Supplementen zijn slechts een aanvulling, dat laatste zetje.
Disclaimer: gebruik nooit willekeurige supplementen zonder gerichte bloedafname of professioneel advies.
Was of blijft je menstruatie onregelmatig?
Heb je vaker last van een onregelmatige cyclus – en misschien wel andere klachten die daarbij horen? Lees dan deze blog over heftige menstruatieklachten en indien nodig, dan is het raadzaam om je bloedwerk te laten nalopen en naar een gynaecoloog te stappen om je situatie nader te bekijken. Neem klachten serieus en maak het bespreekbaar!
Sources
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7245206/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7298504/
- https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2104983?query=featured_home
- https://www.bmj.com/content/370/bmj.m3320
- https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7018e1.htm
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3056848/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6278270/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4288282/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748737/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6212925/