8 tips voor als je op het punt staat om op te geven!

Hoe goed ben jij in het bedenken van smoesjes om ‘voor deze ene keer’ even je work-out te skippen? Zo goed dat het je de afgelopen weken elke keer gelukt is? Gefeliciteerd: hier is meer aan de hand dan luiheid. Wanneer je op het punt staat om op te geven, ligt dat namelijk vaak aan je doelen en hoe je de weg daar naartoe vormgegeven hebt.

Deze blog is voor iedereen die zich schuldig voelt omdat ze te weinig heeft gesport, en teveel heeft gegeten. Die daarom denkt dat ze net zo goed de handdoek in de ring kan gooien. Maar deze blog is ook voor iedereen die er dag na dag vol voor gaat, maar geen resultaten ziet en dus ook op het punt staat om op te geven.

Zie je wat hier gebeurt? Of je nou wel of niet doet wat je voor ogen had, je kunt toch altijd op een punt komen waar je wilt stoppen. Dat ligt deels aan jezelf, ja. Maar dus ook aan je plannen.

Voor al die moeilijke momenten, is er deze blog. Om je weer op de belangrijke (lees: juiste) dingen te laten focussen, niet op bijzaken. Om je te helpen weer die motivatie terug te vinden. Om op een rationele manier met je gezondheid en doelen om te gaan – niet een emotionele. 

Dit zijn de stappen:

  1. Onderzoek de oorzaak: waarom wil je überhaupt opgeven. Wil je dat echt? Wat is het alternatief?
  2. Wat waren je doelen ook alweer? Heb je die op een gezonde manier geformuleerd, en tussendoelen gesteld?
  3. Zit je aanpak wel goed in elkaar? Het kan best zijn dat het net te uitdagend was, of niet meer uitdagend genoeg is.
  4. Leer je lichaam begrijpen. Focus je niet alleen op gewicht.
  5. Je stress, hormonen en energie zijn alle drie met elkaar verbonden. Krijg hier eerst grip op voor je jezelf gaat afstraffen wanneer iets niet lukt.
  6. Bouw een routine op waar je niet makkelijk vanaf stapt. 
  7. Vergelijk jezelf niet met anderen, alleen met jezelf! Wees dankbaar voor wat je al hebt en hebt bereikt. 

  1. Onderzoek de oorzaak

Waarom speur je alle hoeken van je hersenpan af naar smoesjes en redenen om op te geven? Laten we daar beginnen. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wil je echt opgeven? Zo, ja: waarom? 
  • Wat is het alternatief?
  • Als je smoesjes zoekt om te sporten of gezond te eten: wat is hetgeen waar je precies tegenop ziet?
  • In welke situaties steekt die demotivatie de kop op?
  • Waar kun je het naartoe terugleiden?

We beginnen bij antwoord te krijgen op die vragen. Met de stappen die hierna volgen, kun je vervolgens aan de slag. 

  1. Pak je doelen er weer bij

Dat je niet direct resultaat ziet of voelt, is logisch. Net zoals dat een keertje sporten overslaan niet het einde van de wereld is, is één work-out geen garantie op instant success. 

Herevalueer daarom regelmatig je doelen. Focus je niet op een nummertje op de weegschaal of die broekmaat die H&M zegt dat je hebt. Laten we beginnen bij hoe je je wilt voelen.

Dit heeft te maken met ‘gezonde’ doelen stellen. In plaats resultaatdoelen (een punt om je op blind te staren), ga je voor de bijbehorende gedragingen die daarbij horen. Die zijn namelijk onafhankelijk van je resultaten vol te houden.

“Ik wil 10 kilo afvallen” → “Ik wil vier keer per week sporten”

Vermijd daarnaast ook doelen waarbij je jezelf dingen verbiedt. In plaats daarvan kun je beter doelen met gezonde alternatieven en meer vrijheid stellen.

“Ik wil geen McDonalds meer eten” → “Ik wil elke dag twee stuks fruit eten”

Het kan ook zo zijn dat je een groot doel hebt, maar geen tussendoelen hebt gezet. Succes lijkt daardoor ontzettend ver weg, en ondertussen heb je niks te vieren. Zet daarom ook tussentijdse doelen die kleiner mogen zijn. Die geven je een flinke motivatieboost.

  1. Herevalueer je aanpak

Het kan ook zijn dat de plannen die je gemaakt had, toch niet helemaal voor jou lijken te werken. En dat is oké. De manier waarop je leerde in groep drie was ook anders dan op de middelbare school. Zeker wanneer je zelf aan de slag gaat met een plan de campagne opstellen, is het goed om te beseffen dat het trial-and-error is. 

Passen en meten

Waren de veranderingen in je dagelijkse leven te groot? Voelt het teveel als een dieet? Zijn er te veel restricties en ‘’moetjes’’?

Ga voor gewoontes die te passen zijn in je levensstijl. Niet voor gewoontes die simpelweg niet samengaan met je manier van leven. Opgeven wordt zo de enige optie. Komen dingen qua timing niet uit, bijvoorbeeld vanwege school of werk, kijk dan hoe je de gewoonte op een andere manier kunt inbouwen in je dag.

Verwacht ook niet dat je het elke dag goed gaat doen. Of überhaupt gaat doen. Het gaat nou eenmaal voorkomen dat je sporten een keer moet skippen. Compenseren hoeft niet. Morgen heb je weer een nieuwe kans.

Step by Step

Probeer niet te veel gewoontes in een keer aan te leren. Bouw het op, stap voor stap. Raak eerst gewend aan een of twee dingen, en ga dan door met het andere. 

Datzelfde geldt trouwens ook voor het doorbreken van ongewenste gewoontes. Probeer niet op één dag al je slechte gewoontes te ditchen. Stoppen met roken, alcohol, koffie, suiker en social media? Ambitieus, maar doe het één voor één. Anders is de teleurstelling extra groot wanneer het even tegenzit.

Level up

Het kan ook zo zijn dat je de motivatie verliest omdat dingen te makkelijk zijn geworden. Omdat je routine je verveelt. Zie dat als iets positiefs en als een kans om naar het volgende niveau te gaan. 

Daag jezelf uit met nieuwe vormen van sport. Zoek nieuwe recepten. Probeer nieuwe dingen uit tot je iets hebt gevonden waar je weer enthousiast van wordt. Dit is vooral van toepassing wanneer je al een tijdje bezig bent en je resultaten wilt volhouden. Check daarom zeker ook deze blog over wat te doen als je je doelen op het gebied van vetverlies hebt bereikt.

  1. Focus je op de juiste dingen

Wanneer je zegt: ‘’ik ‘zie’ geen resultaten, dus het heeft geen zin’’, focus je je maar op één aspect. Het visuele, een getal. Dat terwijl er altijd schommelingen zullen zijn. Ga er dus vooral even voor om je goed te voelen.

Natuurlijk is het vervelend als je gewicht niet linea recta de juiste kant op gaat. Maar het is belangrijk om te begrijpen hoe je lichaam werkt. Het kan namelijk zo zijn dat je vocht vasthoudt, of dat je gewicht schommelt om andere redenen. Accepteer dit, maar leer ook begrijpen waarom. Dat maakt dat accepteren makkelijker, en je kunt er misschien zelfs iets tegen doen.

Daarnaast kunnen je hormonen en menstruatie ook je motivatie en resultaten in de weg staan. Het gaat er in dat geval om dat je met je lichaam leert werken, niet ertegen. Duik daar eens in en zie welke aanpassingen je kunt doen die een verschil kunnen maken. 

https://www.instagram.com/p/CC-a55NjW9M/
  1. Check je stresslevels

We schieten vaak in een compleet ander ritme wanneer we gestrest zijn. Wat de oorzaak van je stress ook is, het kan een enorme impact op je lijf hebben. 

Stress vermijden is haast onmogelijk en zeker onwenselijk. Stress kun je niet negeren – your body keeps the score. Je oerinstincten zijn daar simpelweg te sterk voor. Alles wat dan overblijft, is beter leren omgaan met stress.

Het kan ook zijn dat je niet genoeg energie hebt om al die dromen na te jagen. In plaats van terug naar bed te gaan, dag in, dag uit, probeer even stil te staan bij waar dat lek in je energie zit. Waarom ben je zo moe? Dan kun je ontdekken wat je er tegen kunt doen. 

Dit alles kan ook een wisselwerking hebben met je hormonen, waardoor die vermoeidheid en stress alleen maar erger worden. Een goede hormoonbalans is daarom een goede basis om bij te beginnen. Dus lijken al je andere doelen even te veel en te ver weg? Begin dan bij je hormonen. In mijn gratis guide leer ik je alles wat je moet weten, en wat je kunt doen. 

  1. Zet jezelf op de eerste plaats

You come first.

Werk, social life, relaties, hobby’s en dan ook nog sporten en gezond eten? Hoe doen mensen dat toch? 

Het lijkt onmogelijk veel werk. Maar draai het eens om: juist door goed voor jezelf te zorgen, worden al die andere dingen makkelijker. Je hebt meer energie en je voelt je beter. Je krijgt meer zelfvertrouwen en structuur, zodat je weet wat je aankunt en wanneer je rust nodig hebt. 

Wat betekent self care voor jou?

Wat als je even niet zo lekker in je vel zit? Het is goed om lief te zijn voor jezelf, maar bedenk je goed wat jouw definitie van ‘lief zijn voor jezelf’ is. Is self care voor jou op de lange termijn goed voor jezelf zorgen, of vanavond een bak chips en morgen een lading schuldgevoelens?

Je gevoelens en emoties kun je ook loskoppelen van je acties. Ik heb het niet over ze onderdrukken, maar om ze niet als een excuus te gebruiken. 

Als je een slechte dag hebt gehad ga je je echt niet beter voelen als je ook nog eens een work-out skipt en bak ijs als avondeten eet. Integendeel, het zou je zelfs slechter kunnen laten voelen. 

Een ding is zeker: als je wél even dat moment pakt om goed voor jezelf te zorgen, aan je doelen te werken, is er tenminste IETS wat die dag goed is gegaan.

  1. Get back into a routine

“A solid routine saves you from giving up.”

~ John Updike

Ik haal het nog maar een keer aan: het belang van een goede routine en duidelijke structuur. Wij mensen zijn gewoontedieren. Wanneer we weten wat we wanneer moeten doen, doen we dat bijna automatisch. Dat kost even wat tijd, maar uiteindelijk bespaart het je tijd. Tijd die je normaal bezig zou zijn met smoesjes bedenken, uitstelgedrag en vreemde alternatieven bedenken. 

Mealpreppen

Moeite met vasthouden aan gezonde eetgewoonten? Plan vooruit. Nog beter: kook vooruit. 

Je hebt het vast weleens voorbij zien komen, al die bakjes die mensen voorbereiden voor de hele week, kalenders met dingen die er komen gaan en oneindige to-do lists. Voor veel mensen lijkt dit niet realistisch, maar het is makkelijker dan je denkt. Het is wellicht een stap die in het begin wat moeite en tijd kost, maar eenmaal gedaan valt het reuze mee en wordt het zo een routine, bespaart het tijd en voorkomt het beslissingsvermoeidheid. 

  1. Minder focus op anderen, meer op jezelf (en wat je al bereikt hebt!)

De een wordt gemotiveerd van instagramaccounts vol fitnessgoeroes, de ander krijgt juist het gevoel dat hun eigen doelen onbereikbaar zijn in vergelijking met al die gevorderden.

Laten we een ding afspreken. Je mag best vergelijkingen maken – maar alleen met jezelf.

Dankbaarheid is een enorme motivatie-booster

Dankbaarheid is zo ontzettend belangrijk en gezond! Wanneer je merkt dat je je snel focust op anderen of op wat je tekort komt, zoek dan naar manieren waarop je actiever met dankbaarheid bezig kunt zijn. 

Dankbaar zijn is iets waar je beter in wordt naarmate je er bewuster en meer mee bezig bent. Hoe beter je je op het positieve kunt focussen, hoe minder snel je geneigd zult zijn om jezelf met anderen te vergelijken en je daardoor uit het veld geslagen te voelen.

Ga jij lekker op accountability?

Dat kan! Een stok achter de deur helpt voor veel mensen. Ook kan het zo zijn dat je het lastig vindt om bovenstaande allemaal zelf te onderzoeken. Daar kan ik je bij helpen, op een gestructureerde manier. Met als doel dat je het juist allemaal zelf leert doen. Weten hoe dat werkt? Plan een gratis call in en vuur al je vragen op me af!

Vragen over online coaching? Neem vrijblijvend contact op!

error: Content is protected !!